Κοσμος

Γιούνκερ: Δεν είναι όλοι οι Τούρκοι μικροί Ερντογάν

«Η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σημάνει το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
345469-717624.jpg

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε, στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild, κάνοντας λόγο για "κόκκινη γραμμή", πως η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, την οποία η Άγκυρα φαίνεται να σχεδιάζει μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, θα εμπόδιζε την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Παράλληλα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδειξε να αψηφά τις απειλές Ερντογαν για το προσφυγικό.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να καταγγείλει αυτή τη συμφωνία, ακόμη κι αν με έχει απειλήσει πολλές φορές ο Ερντογάν. Έχω ξεπεράσει αυτές τις απειλές», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν στην  BILD. επισημαίνοντας ότι δεν συμφέρει την Άγκυρα να πέσει «στα χέρια συμμοριών διακινητών και ληστών» το εμπόριο στις ακτές της χώρας.

Στην ίδια συνέντευξη ο Γιούνκερ τάχθηκε κατά της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

«Πρόκειται για μια απατηλή συζήτηση. Δεν έχει νόημα να φερόμαστε άσχημα σταματώντας διαπραγματεύσεις, που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν», λέει, σημειώνοντας ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα αποτύχει λόγω της έλλειψης της σχετικής βούλησης απ’ τα κράτη μέλη, αλλά απ’ την απροθυμία των Τούρκων να εφαρμόσουν ευρωπαϊκά στάνταρ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε ακόμη, να μη θεωρούνται υπόλογοι για τον πρόεδρο Ερντογάν τα εκατομμύρια των Τούρκων που ζουν στην ΕΕ. «Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση. Δεν είναι όλοι οι Τούρκοι μικροί Ερντογάν», είπε ο Γιούνκερ και συμπλήρωσε:.

«Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα εκατομμύρια των Τούρκων που ζουν στο δικό μας κομμάτι της Ευρώπης. Έχουν ενταχθεί καλά στην κοινωνία και συνεισφέρουν στην ευημερία.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ