Κοσμος

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί «τα χώνουν» στην Τουρκία

Κλυδωνίζεται η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέα, σοβαρότατα επεισόδια στην έντονη ανττιπαράθεση  Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) - Τουρκίας σημειώθηκαν χτες Τετάρτη, οξύνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη σχέση των δυο πλευρών. 

Λεπτομερέστερα:

  • Ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είπε: «Δε θα δεχτώ καμιά σύγκριση των ναζί με τις σημερινές κυβερνήσεις... Όποιος επιχειρεί τέτοια σύγκριση απομακρύνεται  από την Ευρώπη. Δεν έχει προσχωρήσει η ΕΕ στην Τουρκία. Η Τουρκία θέλει να προσχωρήσει στην ΕΕ»
  • Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ (στη φωτογραφία αριστερά, με δεξιά του τον κ. Τουσκ) είπε: «Το Ρότερνταμ καταστράφηκε από τους ναζί και τώρα έχει δήμαρχο γεννημένο στο Μαρόκο. Αν κάποιος βλέπει φασισμό στο Ρότερνταμ, δεν έχει καιμά σχέση με την πραγματικότητα»
  • Η Επιτροπή Συνταγματολόγων του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε ότι το νέο τουρκικό Σύνταγμα, αν «περάσει», θα οδηγήσει τη χώρα σε αυταρχικό καθεστώς και στραγγαλισμό της δημοκρατίας
  • Ο κ. Ομέρ Τσελίκ, υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Τουρκίας, δήλωσε ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει τη συμφωνία της με την ΕΕ για τους πρόσφυγες, από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι δεν τήρησαν τη συμφωνία για κατάργηση της βίζας των Τούρκων υπηκόων
  • Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα απελευθέρωσης του κ. Ντενίζ Γκιουτζέλ, Τουρκογερμανού ανταποκριτή της εφημερίδας «Die Welt», που κατηγορείται για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης και υποκίνηση βίας.