Κοσμος

Ερντογάν: Η Γερμανία της Μέρκελ υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία

Επίθεση και στον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε: «Εσύ δεν έχεις μάθει ακόμη τι είναι η δημοκρατία»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού απείλησε με κυρώσεις την  Ολλανδία, ενώ διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εναντίον της απαγόρευσης των ολλανδικών αρχών στις εμφανίσεις τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις στην ευρωπαϊκή χώρα, ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας, ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία ότι υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία, προσφέροντας «καταφύγιο» στους τρομοκράτες, κάτι που το Βερολίνο αρνείται κατηγορηματικά.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ακράμ είχε σήμερα πρωτοσέλιδο τίτλο «ναζιστικά σκυλιά». «Θα υπάρξουν κυρώσεις εξαιτίας των πρόσφατων ενεργειών της Ολλανδίας», διεμήνυσε εξάλλου και ο Εμέρ Τσελίκ.

Στην Ολλανδία εκτιμάται ότι ζουν 400.000 Τούρκοι. Οι ολλανδικές επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια κατ' έτος, γεγονός που σημαίνει ότι η Ολλανδία είναι η μεγαλύτερη πηγή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων με το 16% του συνόλου.

Οι τουρκικές εξαγωγές στην Ολλανδία έφθασαν τα 3,6 δισεκ. δολάρια το 2016, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι ο δέκατος σημαντικότερος προορισμός για τα τουρκικά αγαθά, σύμφωνα με το τουρκικό ινστιτούτο στατιστικής.

Από την πλευρά της, η Τουρκία εισήγαγε ολλανδικά αγαθά αξίας 3 δισεκ. δολαρίων το 2016.

Η συνεισφορά των Ολλανδών στα έσοδα του τουριστικού κλάδου της Τουρκίας είναι σημαντική, παρά τη μείωση της κίνησης λόγω των φόβων που προκάλεσαν οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους και κούρδων αυτονομιστών. Περίπου 900.000 Ολλανδοί επισκέφθηκαν την Τουρκία πέρυσι, από 1,2 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.