Κοσμος

Κάνοντας την Αμερική μισογύνικη ξανά

Τα λόγια του Ντόναλντ Τραμπ σε vintage διαφημίσεις, σαν να ήταν από πάντα εκεί. 

35003-709273.jpg
Καρολίνα Νιαμονιτάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
344005-714949.jpg

Με ένα ευφυέστατο πρότζεκτ ο Σύριος καλλιτέχνης Saint Hoax θέλησε να δείξει πόσο ταιριάζουν οι δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με το γυναικείο φύλο, σε παλιές vintage διαφημίσεις, σχεδόν μισό αιώνα πριν.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την εποχή που κυκλοφορούσαν διαφημίσεις, απευθυνόμενες στο αντρικό κοινό, στις οποίες ο ρόλος της γυναίκας ήταν «βοηθητικός» ως αντικείμενο ικανοποίησης ή ακόμη και δουλείας του αντρικού φύλου. Διαφημίσεις που πριν 50, 60 ή 70 χρόνια δυστυχώς αντιπροσώπευαν την τότε κοινωνία. Σλόγκαν που τότε δεν σχολιάζονταν ως σεξιστικά αλλά προκαλούσαν γέλιο στους αναγνώστες. Το παράδοξο είναι πως, διαβάζοντας τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ στις διαφημίσεις, όχι απλά δεν ξενίζουν αλλά μοιάζουν σαν να υπήρχαν από πάντα εκεί.

Ξεκινώντας από ένα πείραμα που ήθελε να κάνει με τους φίλους του ο Saint Hoax, επεξεργάστηκε τις διαφημίσεις αυτές με τα λόγια του Αμερικανού προέδρου χωρίς να τους το αποκαλύψει. Το έναυσμα για το πρότζεκτ με τίτλο «Κάνοντας την Αμερική μισογύνικη ξανά» ήταν πως οι φίλοι του καλλιτέχνη φυσικά και δεν κατάλαβαν πως δεν επρόκειτο για τις πρωτότυπες αλλά πως είχαν υποστεί επεξεργασία.  

Περισσότερα για τον Saint Hoax εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ