Κοσμος

Ιαπωνία: Οι κάτοικοι αναγκάζονται να επιστρέψουν στη ραδιενεργή Φουκουσίμα

Η κυβέρνηση τους κόβει το στεγαστικό επίδομα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
343879-714682.jpg

Η Φουκουσίμα έζησε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της Ιαπωνίας. Όμως τώρα οι κάτοικοι καλούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς η κυβέρνηση δεν θα τους παρέχει πια στεγαστικά επιδόματα.

Εκατοντάδες άνθρωποι, που έφυγαν από τη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας 6 χρόνια πριν, όταν ο ισχυρότατος σεισμός των  9 ρίχτερ και το  τσουνάμι που ακολούθησε, προκάλεσαν την κατάρρευση του πυρηνικού εργοστασίου, αναγκάζονται τώρα να επιστρέψουν στις παλιές τους γειτονιές, παρά τον κίνδυνο της ραδιενέργειας.

Η οδηγία αυτή της κυβέρνησης έχει ήδη καταδικαστεί από τους ακτιβιστές ως «μια παράβαση του δικαιώματος των εκτοπισμένων  να ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον».

Ο Noriko Matsumoto, ένας κάτοικος που έφυγε «εθελοντικά» από την ραδιενεργή περιοχή, δήλωσε: «Αν επιστρέψουν θα πρέπει να ζουν με την υψηλή ακτινοβολία, αλλά η κυβέρνηση τους εξαναγκάζει να το κάνουν  με το να τους παίρνει πίσω την οικονομική βοήθεια για το σπίτι, κάτι που είναι ισάξιο με έγκλημα».

Οι «εθελοντικοί» εκτοπισμοί ανάγκασαν τις οικογένειες να ζουν χωριστά, καθώς οι άνθρωποι πασχίζουν να μαζέψουν χρήματα για να πληρώνουν τα καταλύματα που διαμένουν και να συνεχίζουν να πληρώνουν τα στεγαστικά δάνεια για τα σπίτια που έχουν εγκαταλείψει.

Οι ακτιβιστές έχουν προτρέψει την κυβέρνηση να ανακαλέσει την οδηγία, έως ότου η ατμοσφαιρική ραδιενέργεια να πέσει κάτω από το ανώτατο όριο της ετήσιας έκθεσης των ανθρώπων, που προτείνει η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από την Ραδιενέργεια.

Στην πραγματικότητα όμως, η κυβέρνηση αναγκάζει τους ανθρώπους να επιστρέψουν σε μια περιοχή όπου η ραδιενέργεια βρίσκεται σε ποσοστά κοντά στο ετήσιο ανώτατο όριο έκθεσης, τέτοιο που διεθνώς επιτρέπεται μόνο σε εργαζομένους στα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ