Κοσμος

Ο Τουσκ επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρά την «τρικλοποδιά» της πατρίδας του

Υπέρ του όλες οι χώρες πλην της Πολωνίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
343725-714454.jpg
EPA/JULIEN WARNAND

Ο Ντόναλντ Τουσκ επανεξελέγη την Πέμπτη στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφραζε η κυβέρνηση της πατρίδας του, της Πολωνίας.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ ανακοίνωσε ότι υπέρ της επανεκλογής του Τουσκ τάχθηκαν οι υπόλοιπες 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ευχαριστώ για την υποστήριξή σας» ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε ο ίδιος ο Τουσκ.

Υπενθυμίζεται ότι Η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο έδειξε την αντίθεσή της και χθες με επιστολή που απηύθυνε στους Ευρωπαίους ομολόγους της, επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα της Βαρσοβίας κατά της επανεκλογής του Τουσκ στο αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Βαρσοβία για να δείξει μάλιστα την έντονη αντίθεση της είχε ανακοινώσει άλλη υποψηφιότητα, αυτή του πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Γιάτσεκ Σάριους που είναι και αυτός Συντηρητικός και από την ίδια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου με τον Τουσκ.   Σύμφωνα με την Deutsche Welle, αν και ο Γιάτσεκ Σαριούζ Βόλσκι είχε εξαρχής μηδαμινές πιθανότητες να εκλεγεί, ωστόσο αυτό που ήθελε τη Βαρσοβία ήταν να πλήξει τον Τουσκ, τον οποίο ο πρόεδρος του κόμματος Γιάροσλαβ Κατσίνσκι θεωρεί ως έναν επίδοξο μελλοντικό αντίπαλο στις μελλοντικές εκλογές και μια από τις σημαντικότερες ελπίδες του διαιρεμένου φιλελεύθερου πολιτικού χώρου.   

Στα αίτια της αντιπαλότητας είναι όμως και το προσωπικό στοιχείο, καθώς ο  Κατσίνσκι επιρρίπτει «ηθικές ευθύνες» στον τότε Πρωθυπουργό Τουσκ για το αεροπορικό δυστύχημα στο Σμολένσκ στο 2010, όπου έχασε τη ζωή του ο τότε πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι, αδερφός του προέδρου του PiS. Τον κατηγορεί ότι δεν έκανε ό,τι έπρεπε για να διαλευκάνει την υπόθεση.   

Ακόμη, οι αντίπαλοι του Τουσκ, του επιρρίπτουν και  «υπερβολική εγγύτητα» στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και «παραβίαση πολιτικής ουδετερότητας», στήριξε τον περασμένο Δεκέμβριο τους διαδηλωτές στο Βρότσλαβ που κατηγορούσαν το κυβερνών κόμμα για στρατηγική ανατροπής του κράτους δικαίου στην Πολωνία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ