Κοσμος

Αλεξίσφαιρο γυάλινο τείχος γύρω από τον Πύργο του Άιφελ (εικόνες)

Λόγους ασφαλείας επικαλούνται οι Αρχές - «Μετατρέπεται στο μεγαλύτερο ενυδρείο για τουρίστες στον κόσμο» γράφουν τα γαλλικά social media

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Δυστυχώς, η απειλή της τρομοκρατίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα στη Γαλλία, κυρίως για τα εκτεθειμένα μνημεία και ο Πύργος είναι περιοχή υψηλού κινδύνου» δήλωσε  ο αναπληρωτής δήμαρχος για θέματα τουρισμού, Jean-François Martins, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πρόταση για την ανέγερση γυάλινου αλεξίσφαιρου τείχους γύρω από τον Πύργο του Άιφελ. 

«Δεν πρόκειται ακριβώς για ένα τείχος, αλλά για μια καλαίσθητη περίμετρο» συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος, περιγράφοντας το έργο.

«Θα αντικαταστήσουμε τις μεταλλικές μπάρες με γυάλινα πανό, τα οποία θα επιτρέπουν στους Παριζιάνους και στους επισκέπτες να έχουν ευχάριστη θέα στο μνημείο ακόμη και από μακριά»

Μετά από συνεννόηση με την αστυνομία του Παρισιού, οι επισκέπτες θα ελέγχονται εξονυχιστικά και  η είσοδος θα επιτρέπεται μόνον από συγκεκριμένα σημεία.

Το ύψος του τείχους θα φτάνει τα τρία μέτρα, η ανέγερσή του θα αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2017 και υπολογίζεται ότι οι εργασίες να διαρκέσουν 10 μήνες. Παράλληλα το έργο θα περιλαμβάνει την ανάπλαση των οδών γύρω από τον Πύργο και την αναδιοργάνωση της κυκλοφορίας 

Την ανέγερση της γυάλινης περίφραξης ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Dietmar Feichtinger, το οποίο έχει επίσης κατασκευάσει την πεζογέφυρα Simone de Beauvoir στο Παρίσι, καθώς και τη νέα είσοδο για το αββαείο  Mont Saint-Michel. 

Οι αρχιτέκτονες του γραφείου εξηγούν ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η διαφάνεια, ώστε να κρατηθεί ο χώρος ανοιχτός.

Επιπλέον το περίβλημα θα κατασκευαστεί ως μια προσωρινή δομή. «Ό,τι φτιάξουμε θα είναι αναστρέψιμο. Όταν αύριο δεν θα είναι χρήσιμο μπορεί να απομακρυνθεί» υπογραμμίζουν, κάνοντας αναφορά στις δομές που δημιουργήθηκαν για το Euro 2016, τις οποίες χαρακτήρισαν απαίσιες.

Παρά την κατανόηση των πολιτών για την ανάγκη λήψης μέτρων ασφαλείας, τα social media στη Γαλλία «πενθούν», με μηνύματα όπως:

«Το Παρίσι δεν είναι πια γιορτή» 

«Ο Πύργος του Αϊφελ γίνεται το μεγαλύτερο ενυδρείο για τουρίστες στον κόσμο». 

«Το Παρίσι σβήνει. Δεν έχει πλέον φως».