Κοσμος

Η προκλητική τουρκική NAVTEX που δεσμεύει περιοχές δυτικά της Πάφου

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι τη νέα πρόκληση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ εξέδωσε η Τουρκία

Πριν από πέντε ημέρες είχε διαρρεύσει η πληροφορία πως το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε βάσιμες υποψίες να αναμένει «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία τον Ιούνιο, καθώς για τότε έχει προσδιοριστεί η εξόρυξη Φυσικού Αερίου από τη γαλλική Total στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σχεδόν αμέσως τότε, η κυπριακή πλευρά είχε διαψεύσει πως υπήρχαν τέτοιες πληροφορίες, λέγοντας πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τελικά χθες, η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, εξέδωσε NAVTEX, δεσμεύοντας περιοχές δυτικά της Πάφου, 28 χλμ. από το λιμάνι. Η δέσμευση ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως τις 17 Μαρτίου. Η περιοχή είναι εκτός κυπριακών υδάτων αλλά εντός της ΑΟΖ. Καθίσταται σαφές ότι η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία της Κύπρου στο «οικόπεδο 1» της ΑΟΖ.

Από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος συνέστησε ψυχραιμία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Όπως είπε, είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία, εν όψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στη χώρα στις 16 Απριλίου, προκαλεί εσκεμμένα ένταση, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για το Κυπριακό.

Όπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν πρόκειται για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά για παράβαση, αφού οι Τούρκοι έπρεπε πρώτα να ενημερώσουν την ΚΔ και μετά να εκδόσουν Navtex.

O κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η τουρκική Navtex θα πραγματοποιηθεί σε διεθνή ύδατα και όχι στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ