Κοσμος

Η Βόρειος Κορέα «έστειλε» 4 βαλλιστικούς πυραύλους στη θάλασσα της Ιαπωνίας

Δεν το πιστεύουν και δεν ανησυχούν οι Αμερικανοί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην εκτόξευση τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων με τροχιά προς την βορειοδυτική θαλάσσια περιοχή της Ιαπωνίας προχώρησε το καθεστώς της Βορείου Κορέας σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους τόσο της Νότιας Κορέας, όσο και της Ιαπωνίας.

Τρεις πύραυλοι κατέληξαν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας μετά από μια πτήση περίπου 1.000 χιλιομέτρων, γεγονός που ανάγκασε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, να κάνει λόγο για «νέο επίπεδο απειλής».

Οι εκτοξεύσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση της Βόρειας Κορέας, για αντίποινα σχετικά με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας-ΗΠΑ, τις οποίες, η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί ως προετοιμασία για πόλεμο.

Σύμφωνα με τη Σεούλ, οι πύραυλοι δεν επιβεβαιώνεται ότι είχαν χαρακτηριστικά βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων (ICBM), οι οποίοι θα μπορούσαν να απειλήσουν τις ΗΠΑ, ενώ η πτήση τους, κάλυψε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων, φτάνοντας σε ύψος 260 χιλιομέτρων.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν -μέχρι στιγμής- ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου κατά την τελευταία εκτόξευση πυραύλων, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο πρακτορείο ειδήσεων, Reuters.

Η Βόρεια Κορέα απαγορεύεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να κατέχει πυραύλους, οποιουδήποτε τύπου, και να διενεργεί πυρηνικές δοκιμές.