- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Παρέμβαση Γκάμπριελ στο θέμα ονομασίας της ΠΓΔΜ
Εκφράζεται κατηγορηματικά υπέρ μιας «περαιτέρω προσέγγισης» της χώρας στην ΕΕ
Στο πλαίσιο της σημερινής κυβερνητικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ ανέγνωσε μια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Ενώ επικρίνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβανώφ για την άρνησή του να αναθέσει το σχηματισμό της κυβέρνησης στον ως τώρα αρχηγό της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζαέφ, ο κ. Γκάμπριελ καλεί τον πολιτικό κόσμο των Σκοπίων να συμπεριφερθεί με ευθύνη, να μετριάσει τη ρητορική του και να κάνει το παν ώστε να μην προκληθεί ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων.
Χαρακτηριστικό είναι πως σε άλλο σημείο της δήλωσης ο κ. Γκάμπριελ εκφράζεται «κατηγορηματικά» υπέρ μιας «περαιτέρω προσέγγισης» της χώρας στην ΕΕ, ενώ όπως δηλώνει στη συνέχεια «λυπούμαστε ιδιαίτερα που το άλυτο θέμα της ονομασίας εμποδίζει εδώ και χρόνια μια μεγαλύτερη πρόοδο» αυτής της διαδικασίας. «Αυτό έχει σίγουρα συμβάλει αποφασιστικά στην σημερινή κλιμάκωση της κατάστασης», εκτιμά ο κ. Γκάμπριελ για να συμπεράνει ότι «σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει άμεσα κινητικότητα».
Στην ερώτηση της Deutsche Welle στο κυβερνητικό briefing αν κατά αυτό τον τρόπο ο Γερμανός υπουργός ασκεί και κριτική στα Ηνωμένα Έθνη για τη στασιμότητα που επικρατεί στο θέμα της ονομασίας, ο Μάρτιν Σέφερ απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση. «Σαφώς και ο ΟΗΕ καλείται να ασχοληθεί με το ζήτημα» τόνισε ο κ. Σέφερ, «αλλά αυτό δεν αποκλείει την παροχή καλών υπηρεσιών στο παρασκήνιο» από τη γερμανική κυβέρνηση.
Ο Μάρτιν Σέφερ θύμισε τις επανειλημμένες συνομιλίες στο παρελθόν γύρω από αυτό το ζήτημα πού είχε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ με τους ομολόγους του στην Αθήνα και στα Σκόπια. «Θα θέλαμε μια καλή λύση» τόνισε «και θα επιθυμούσαμε πράγματι ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ να μη χρειάζεται να χρησιμοποιεί, ας πούμε, και τα επόμενα δέκα χρόνια τέτοια «λεκτικά τερατουργήματα» (δηλαδή, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) για να αναφερθεί σε μια χώρα».
Ενώ εξέφρασε κατανόηση για τις διαφορετικές θέσης που τηρούν οι δύο χώρες στο θέμα της ονομασίας, ο κ. Σέφερ επισήμανε πως η Γερμανία δε μπορεί να κατανοήσει γιατί δεν στάθηκε δυνατόν «τον 21ο αιώνα και μετά από 20 χρόνια να βρεθεί μια κάπως λογική λύση.» Όπως ο ίδιος επεσήμανε, «τόσο δύσκολο δεν είναι».
Πηγή: Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αμφισβητούν τον ρόλο και τις κινήσεις του
Αφαιρέθηκε τμήμα του οργάνου
Αλλά το μυστήριο δεν τελείωσε
Από καταφύγιο διασημοτήτων σε σκηνικό για το TikTok
Οι έξι Ρεπουμπλικανοί που αμφισβητούν την απόφαση
Εκμεταλλεύτηκε την τηλεργασία, επικαλούνταν την άρρωστη μητέρα του, έπαιρνε αναρρωτικές άδειες
Τι υποστηρίζει η πλευρά της
Παραδέχεται παλαιότερη λογοκλοπή
H κίνηση του Αμερικανού προέδρου δεν αποτέλεσε έκπληξη
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη μιλήσει προσωπικά μαζί της για την υπόθεση
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν σύνδεση με υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών
Στο Παρίσι από η Σουηδή ακτιβίστρια - Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί σχολείων
Οι αποκαλύψεις του δικηγόρου της
Άλμα τιμών λόγω των διαταραχών στη Μέση Ανατολή και των χαμηλών αποθεμάτων στη Γερμανία
Το μονοπάτι όπου βρέθηκαν τραυματισμένα τα θύματα πριν αφήσουν την τελευταία τους πνοή
Τα πετρελαϊκά αποθέματα εξαντλούνται και τα δημόσια χρέη πιέζουν τις κυβερνήσεις
Διαμαρτυρία με μπετόνια στα χέρια και σφοδρές αντιδράσεις
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η αναφορά στην αμυντική πολιτική της Ελλάδας
Πέντε άτυπες ψηφοφορίες δεν έχουν οδηγήσει σε συναίνεση για τον διάδοχο του Αντόνιο Γκουτέρες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.