Κοσμος

Δραματική οπισθοδρόμηση της δημοκρατικής τάξης στην Τουρκία, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης

Έκθεση κόλαφος για την κατάσταση των πολιτικών ελευθεριών στη γειτονική χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
342430-711875.jpg

«Στην Τουρκία συντελείται μια δραματική οπισθοδρόμηση της δημοκρατικής τάξης και η χώρα οδεύει προς ένα μονοπρόσωπο αυταρχικό καθεστώς» συμπεραίνει η Επιτροπή της Βενετίας, το όργανο του Συμβουλίου που είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.

Μάλιστα στη σχετική έκθεση καλείται η κυβέρνηση της Άγκυρας να αναβάλει το δημοψήφισμα μέχρι να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην έκθεση που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, γίνεται αναφορά στην κατάργηση σχεδόν όλων των μηχανισμών ελέγχου μέσω των οποίων το Κοινοβούλιο ή η Δικαιοσύνη μπορούν να ελέγξουν τις αποφάσεις του πρόεδρου της δημοκρατίας ή ακόμα και να τις σταματήσουν.

«Χωρίς οποιονδήποτε έλεγχο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να απολύσει υπουργούς, να ασκεί την εξουσία του μέσω διαταγμάτων και να κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κατά την κρίση του. Η ούτως η άλλως αποδυναμωμένη δικαιοσύνη χάνει και τα τελευταία υπολείμματα ανεξαρτησίας της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ