Κοσμος

Τουλάχιστον 130 νεκροί στη Συρία

Σε συγκρούσεις ανάμεσα σε τζιχαντιστές και ισλαμιστές αντάρτες στη Ντεράα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341610-710409.jpg

Πάνω από 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που μαίνονται επί τρεις ημέρες ανάμεσα σε μέλη μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος και οργανώσεων ανταρτών στη νότια Συρία, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.

Οι εχθροπραξίες εκτυλίσσονται στην επαρχία Ντεράα, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει το συριακό τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν από αυτό που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ.

Στις μάχες, οι νεκροί εξαιτίας των οποίων ανέρχονται σε τουλάχιστον 132 από τη Δευτέρα, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντιπαρατίθενται ο Στρατός Χάλεντ Μπεν αλ Ουάλιντ, μια μικρή οργάνωση που έχει ορκιστεί υποταγή στο ΙΚ από τον Μάιο του 2016, και πάνω από δέκα οργανώσεις ισλαμιστών ανταρτών, ανάμεσά τους η ισχυρή Άχραρ αλ Σαμ.

Οι μάχες ξεκίνησαν με μια αιφνιδιαστική έφοδο αυτού του τζιχαντιστικού γκρουπούσκουλου εναντίον των ανταρτών στο δυτικό τμήμα αυτής της επαρχίας.

Η τζιχαντιστική οργάνωση κατέλαβε τρεις κοινότητες, κυρίως τη Σάχεμ αλ Τζούλαν, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Ιορδανία.

Επίσης πήρε τον έλεγχο ενός λόφου στρατηγικής σημασίας ο οποίος επιβλέπει τη Νάουα, μια από τις σπουδαιότερες πόλεις που ελέγχουν οι ισλαμιστές αντάρτες στη Ντεράα.

Η οργάνωση Χάλεντ Μπεν αλ Ουάλιντ «θέλει να επεκτείνει την επιρροή της σε αυτό το τρίγωνο στρατηγικής σημασίας μεταξύ Ντεράα, Ιορδανίας και του Γκολάν», εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επαρχία Ντεράα, λίκνο της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ το 2011, έχει κατατεμαχιστεί σε περιοχές που ελέγχουν κυρίως αντάρτες, το καθεστώς, αλλά και το ΙΚ. Η ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας είναι μοιρασμένη ανάμεσα στον στρατό και στους αντάρτες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ