Κοσμος

Πιθανή παραίτηση του Γιούνκερ το Μάρτιο «βλέπει» η La Rebubblica

«Λόγω της περιορισμένης φιλοδοξίας των κυβερνήσεων»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341239-709657.jpg
EPA/YOAN VALAT

Σε σημερινό της δημοσίευμα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως «ο Γιούνκερ μπορεί να παραιτηθεί το Μάρτιο, λόγω της περιορισμένης φιλοδοξίας των κυβερνήσεων».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο αρθρογράφος, Αλμπέρτο Ντ΄Αρτζένιο, «η καθοριστική μάχη θα δοθεί τον Μάρτιο» οπότε και ο κ. Γιούνκερ θα αποφασίσει αν θα παραμείνει στις Βρυξέλλες ή θα παραιτηθεί. Μάλιστα ως φαβορί για τη διαδοχή του εμφανίζεται από την εφημερίδα ο Φινλανδός κεντροδεξιός Γίρκι Κατάινεν.

Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει πως ο Γιούνκερ βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα του να δώσει την καθοριστική συμβολή του σε μια Ευρώπη ικανή να ατενίσει το μέλλον με την πρέπουσα φιλοδοξία ή διαφορετικά, να αρνηθεί να διαχειριστεί την παρακμή, αφήνοντας το υπόλοιπο ήμισυ της θητείας του σε έναν από τους αντιπροέδρους του.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την εφημερίδα, μεγάλο μέρος της απογοήτευσης του Γιούνκερ οφείλεται στο ότι πολλές κυβερνήσεις (κυρίως της Ολλανδίας και της Γερμανίας) φαίνεται να του ζήτησαν να μην παρουσιάσει στις 8 Μαρτίου τη «Λευκή Βίβλο» για τη στήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει ακόμα πως «προκύπτουν δυσκολίες στο να συμφωνήσουν όλοι σε ό,τι αφορά την οδό που θα πρέπει να ακολουθηθεί μετά τη σύνοδο της Ρώμης για τα 60 χρόνια των ευρωπαϊκών συνθηκών - φτάνει να σκεφτούμε τις διαφορές ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Ορμπάν - με τον Τζεντιλόνι να είναι ο μοναδικός ο οποίος φέρεται διατεθειμένος να ταυτιστεί με τα φιλόδοξα σχέδια του Γιούνκερ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ