Κοσμος

Φόρο θα πληρώνουν οι οδηγοί ρυπογόνων αυτοκινήτων στο Λονδίνο

Ο δήμαρχος της πόλης Σαντίκ Χαν ανακοίνωσε το τέλος «τοξικότητας» 

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια ημέρα μετά την προειδοποίηση της Κομισιόν στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αντιμετώπιση των υπερβολικών επιπέδων ρύπανσης, ο δήμαρχος του Λονδίνου γνωστοποίησε την απόφαση να επιβληθεί τέλος δέκα λιρών στους οδηγούς των πιο ρυπογόνων αυτοκινήτων για την είσοδό τους στο κεντρικό Λονδίνο.

Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή τον Οκτώβριου του 2017 και θα επηρεάσει τους οδηγούς οχημάτων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπών ρύπων κατηγορίας Euro 4, που περιλαμβάνει τα περισσότερα οχήματα που κατασκευάστηκαν πριν από το 2006.

«Είναι συγκλονιστικό ότι ζούμε σε μια πόλη όπου ο αέρας είναι τόσο τοξικός, ώστε πολλά από τα παιδιά μας μεγαλώνουν με προβλήματα στους πνεύμονες», σημείωσε ο Σαντίκ Χαν.

 Υπολογίζεται πως έως και 10.000 οχήματα κάθε ημέρα της εβδομάδας αναμένεται να πληρώνουν το  τέλος «τοξικότητας» στο κέντρο του Λονδίνου, από τις 23 Οκτωβρίου 2017.

Το τέλος θα ισχύει κατά τις ίδιες ώρες με τα τέλη κυκλοφοριακής συμφόρησης που βρίσκονται ήδη σε ισχύ. Ένας οδηγός ρυπογόνου οχήματος θα πρέπει να πληρώσει συνολικά 21,50 λίρες για την οδήγηση στο κεντρικό Λονδίνο από τις 07:00 μέχρι τις 18:00, τις καθημερινές, σύμφωνα με τους υπολογισμούς.