Κοσμος

Οι Ευρωπαίοι βιώνουν περίοδο παρακμής και καταφεύγουν στο λαϊκισμό

Ανησυχητικά τα στοιχεία που προκύπτουν από δημοσκόπηση στις πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
339534-706220.jpg

Με βάση δημοσκόπηση που διεξήχθη στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, προκύπτει πως η πλειονότητα των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η χώρα τους διέρχεται μία περίοδο παρακμής, γεγονός που φαίνεται να ενισχύει των αμφισβήτηση πολιτικών κομμάτων και διεθνών θεσμών, με αποτέλεσμα να σημειώνεται άνοδος του λαϊκισμού,

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο από το Ipsos Global, στην Ιταλία το 73% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα του βρίσκεται σε παρακμή. Το ίδιο διατείνεται και το 69% των ερωτηθέντων στην Ισπανία, το 67% στη Γαλλία, το 57% στη Βρετανία αλλά και το 47% στη Γερμανία.

Με βάση τα όσα δηλώνει το 89% των Ισπανών, το 80% των Ιταλών, το 77% των Γάλλων, το 70% των Γερμανών και το 66% των Βρετανών, προκύπτει πως οι Ευρωπαίοι έχουν λίγη ή καθόλου εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους.

Η πλειονότητα των Γάλλων (61%), των Ιταλών (60%) και των Ισπανών (56%) είναι πεπεισμένη ότι η γενιά της έχει μια λιγότερο καλή ζωή από αυτήν που είχαν οι γονείς της, ενώ την άποψη αυτή συμμερίζεται επίσης το 44% των Γερμανών και το 43% των Βρετανών.

Σημειώνεται λοιπόν πως αυτές οι τάσεις αυτές ευνοούν το λαϊκισμό, καθώς προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα τους, το 80% των Γάλλων δηλώνει ότι προτίθεται να ψηφίσει «έναν ηγέτη έτοιμο να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού», όπως και το 68% των Ιταλών και το 50% των Βρετανών. Μάλιστα, ενδεικτικό είναι πως στην Ισπανία το 62% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι μπορεί να ψηφίσει ακόμα και ένα κόμμα ή έναν ηγέτη που προτίθεται να «αλλάξει ριζοσπαστικά το status quo».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ