Κοσμος

Πέθανε σε ηλικία 106 ετών η γραμματέας του ναζιστή Γιόζεφ Γκέμπελς

Τι είχε δηλώσει για τον υπουργό Προπαγάνδας του Χίτλερ αλλά και τις ναζιστικές θηριωδίες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πέθανε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου - Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος - σε ηλικία 106 ετών η πρώην γραμματέας του υπουργού Προπαγάνδας του Χίτλερ, Γιόζεφ Γκέμπελς. Ο δημιουργός ενός ντοκιμαντέρ του 2016 για τη ζωή της, ανακοίνωσε σήμερα το θάνατο της Μπρουνχίλντε Πόμζελ (όπως ήταν το όνομα της γραμματέως), σε οίκο ευγηρίας του Μονάχου.

Σε συνεντεύξεις της η Πόμζελ, η οποία εργάστηκε για τρία χρόνια ως γραμματέας και στενογράφος του Γκέμπελς, επέμενε ότι δεν είχε ιδέα για το ολοκαύτωμα που στοίχισε τη ζωή σε έξι εκατομμύρια Εβραίους. Υποστήριζε ότι ήταν απλά μια γραμματέας και γνώριζε ελάχιστα για τις ναζιστικές θηριωδίες.

Το βρετανικό BBC αναφέρει πως παρότι η ίδια ισχυριζόταν ότι ανέκαθεν υπήρξε απολιτική, εντάχθηκε στους κόλπους του ναζιστικού κόμματος προκειμένου να πιάσει κυβερνητική δουλειά στο γερμανικό εθνικό ραδιόφωνο.

Όπως η ίδια έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις της, οι ικανότητές της ως δακτυλογράφου ήταν εκείνες που της εξασφάλισαν τη θέση της γραμματέως του Γκέμπελς το 1942, όταν εκείνος ήταν υπουργός Προπαγάνδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πόμζελ δε μιλούσε ανοιχτά για τη θητεία της ως γραμματέα του Γκέμπελς μέχρι το 2011, οπότε και έδωσε μια συνέντευξη σε εφημερίδα και αργότερα στο ντοκιμαντέρ του 2016. Η ίδια περιέγραφε τον Γκέμπελς ως «έναν εμφανίσιμο άνδρα, κοντούλη», ο οποίος ήταν πάντα καλοχτενισμένος και καλοντυμένος, αλλά αλαζόνας.

Αναφορικά με το καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο ντοκιμαντέρ: «Δεν γνωρίζαμε τίποτα. Ήμασταν όλοι παγιδευμένοι σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης».

Όπως ανέφερε ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ - που γνωστοποίησε το θάνατό της - η Πόμζελ είχε πλήρη διαύγεια μέχρι το τέλος της ζωής της και ήταν γεμάτη ενέργεια.