Κοσμος

Εικόνες απόγνωσης από την πύρινη κόλαση στη Χιλή

Εννέα οι νεκροί από τη «χειρότερη» φυσική καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
338387-703829.jpg
EPA/ELVIS GONZALEZ

Ολοένα και περισσότερη βοήθεια από το εξωτερικό καταφθάνει στη Χιλή για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τη «χειρότερη» φυσική καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, χιλιάδες είναι εκτοπισμένοι πολίτες, ενώ ολόκληρα χωριά έγιναν στάχτη και αποκαΐδια. Η Χιλή είναι αντιμέτωπη με δασικές πυρκαγιές γιγαντιαίων και πρωτοφανών διαστάσεων, όπως τόνισε η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ.

πύρινη κόλαση στη Χιλή

Η Ρωσία έχει αποστείλει ένα σούπερ-τάνκερ, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τόνους νερού, για να συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης. Γάλλοι ειδικοί και Κολομβιανοί μετανάστες έφθασαν στη Χιλή για να μεταβούν στην περιοχή Μπιομπίο προκειμένου να συμβάλλουν στις προσπάθειες κατάσβεσης. «Είμαστε σε επαφή και με άλλες χώρες, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή, το Περού, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τον Καναδά, που μας πρότειναν συνεργασία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής, ο Εράλδο Μουνιός.

Τα μέτωπα της φωτιάς εξαπλώνονται πολύ γρήγορα εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ξηρασίας που πλήττει τη Χιλή εδώ και καιρό. Περιοχές έκτασης σχεδόν 2.700.000 στρεμμάτων έχουν μετατραπεί σε στάχτες.

πύρινη κόλαση στη Χιλή

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ένας εθελοντής πυροσβέστης, δύο αστυνομικοί, τρεις δασοπυροσβέστες και τρεις κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το πρωί οι φλόγες απανθράκωσαν την κοινότητα Σάντα Όλγα και άλλες μικρές κοινότητες στην επαρχία Μάουλε, 280 χλμ. νότια του Σαντιάγο. Οι κοινότητες αυτές ήταν οι πρώτες που καταστράφηκαν ολοσχερώς. «Ευτυχώς, μπορέσαμε να απομακρύνουμε τους πάντες και δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες απώλειες, παρά μόνο υλικές ζημιές», υπογράμμισε η Μισέλ Μπατσελέτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Προς το παρόν ο αριθμός των ενεργών εστιών φωτιάς μειώθηκε από τις 64 στις 55, ενώ άλλα 53 μέτωπα βρίσκονται πλέον υπό έλεγχο και 23 φωτιές έχουν κατασβεσθεί πλήρως, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής.

πύρινη κόλαση στη Χιλή

Οι πυρκαγιές σάρωσαν κυρίως γεωργικές περιοχές, όπου ζουν αγρότες και εκτροφείς βοοειδών. Επλήγησαν εξάλλου πολλές εταιρείες δασικών εκμεταλλεύσεων, ειδικά στην επαρχία Μάουλε. Οι οικονομικές ζημίες που έχει προκαλέσει αυτή η καταστροφή είναι «ανυπολόγιστες», υπογράμμισε ο υπουργός Γεωργίας της Χιλής, ο Κάρλος Φούρσε.

Οι επαρχίες Μάουλε, Μπιομπίο (55ο χλμ. νότια του Σαντιάγο) και Ο' Χίγκινς (κεντρική Χιλή) τέθηκαν σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» όπως αυτή ορίζεται στο Σύνταγμα, με προεδρικά διατάγματα. Πάνω από τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι --πυροσβέστες, ερευνητές, καραμπινιέροι, στρατιωτικοί και πολίτες-- έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η πρόεδρος Μπατσελέτ εξήγγειλε εξονυχιστική έρευνα. «Το πλήθος των πύρινων εστιών δεν μας επιτρέπει να αποκλείσουμε το να υπήρξε πρόθεση», σημείωσε η Μισέλ Μπατσελέτ.

πύρινη κόλαση στη Χιλή

πύρινη κόλαση στη Χιλή

πύρινη κόλαση στη Χιλή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ