Κοσμος

Τουρκία: Η πρώτη μαζική δίκη για το πραξικόπημα

Τ μεταδίδουν τα τουρκικά μίντια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
338019-703009.jpg

 62 ένστολοι, που κατηγορούνται ότι τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου 2016, είχαν επιχειρήσει να καταλάβουν το διεθνές αεροδρόμιο "Σαμπιχά Γκιοκτσέν" της Κωνσταντινούπολης, δικάζονται σε δικαστήριο της ίδιας πόλης.

Λεπτομερέστερα, τα τουρκιικά μίντια μεταδίδουν ότι οι 28 αξιωματικοί και 34 στρατιώτες που δικάζονται κατηγορούνται για εγκλήματα σε βάρος του κράτους και, κριθούν ένοχοι,  κινδυνεύουν με τρεις φορές ισόβια. Πολλοί κατηγορούμενοι δηλώνουν άσχετοι με το πραξικόπημα (και/ή το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ θρησκευτικού ηγέτη κ. Φατουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος φέρεται ότι το είχε οργανώσει), και λένε ότι τους παραπλάνησαν οι ανώτεροί τους, πως ό,τι θα κάνουν είναι απλά στρατωτικά γυμνάσια. 

Πρόκειται για την πρώτη μαζική δίκη, καθώς έχουν γίνει άλλες, με μεμονωμένους κατηγορούμενους, σ΄ επαρχίες της Τουρκίας. 

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 43.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία ως ύποπτοι για σύνδεση με το πραξικόπημα ή το δίκτυο Γκιουλέν, ενώ  120.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο  (ιδίωςεσε στρατό, Δικαιοσύνη, σώματα Ασφαλείας, εκπαίδευση) έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που συνέχεια παρατείνεται, ενώ η Βουλή αλλάζει το Σύνταγμα επί το αυταρχικότερο και "ερντογανικότερο". 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.