Κοσμος

Ο Τραμπ «πάγωσε» τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ που υποστηρίζουν τις αμβλώσεις

Και αναστολή των προσλήψεων, εξαίρεση τις ένοπλες δυνάμεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
338003-702991.jpg
απε - epa

Οδηγία που απαγορεύει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σε διεθνείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα στο οποίο αναστέλλονται οι προσλήψεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο - με εξαίρεση τις ένοπλες δυνάμεις.

Η απόφαση αναμένεται ότι θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αμερικανικών οργανώσεων οικογενειακού προγραμματισμού και εκείνων που προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών. Στην κυβέρνηση του κ. Τραμπ πολλοί αξιωματούχοι έχουν ταχθεί ανοιχτά εναντίον του δικαιώματος στην άμβλωση.

Παρόμοιους περιορισμούς είχε επιβάλει για πρώτη φορά ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, τη δεκαετία του 1980. Ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον ήρε τον περιορισμό στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, όμως η απόφασή του ακυρώθηκε κατόπιν από τον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους ο νεότερος. Με τη σειρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε την ακύρωση του κ. Μπους.

Παγώνουν οι προσλήψεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο

Το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο ήταν μια από τις υποσχέσεις που είχε δώσει ο Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Είχε διευκρινίσει ωστόσο ότι το μέτρο αυτό δεν θα αφορούσε τους τομείς της υγείας, της δημόσιας ασφάλειας και του στρατού.

Η υπογραφή των πρώτων προεδρικών διαταγμάτων χαροποίησε ιδιαίτερα τους Ρεπουμπλικανούς αιρετούς. "Ο πρόεδρος Τραμπ δεν χάνει χρόνο για να θέσει σε εφαρμογή τις υποσχέσεις του" σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πολ Ράιαν. Με το πάγωμα των προσλήψεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο "έκανε ένα πρώτο καθοριστικό βήμα για τον έλεγχο της γραφειοκρατίας στην Ουάσινγκτον. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί τους για να ενισχύσουμε αυτές τις δράσεις και να παράσχουμε αποτελέσματα στον λαό", πρόσθεσε.

Στο προεκλογικό "συμβόλαιό του με τους Αμερικανούς ψηφοφόρους" ο Τραμπ είχε θέσει ψηλά στην ατζέντα του το πάγωμα των προσλήψεων, που το είχε εντάξει στο κεφάλαιο που αφορούσε "την εξάλειψη της διαφθοράς και της διαπλοκής" με τα λόμπι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ