Κοσμος

Λευκός Οίκος: Ήρθε η ώρα του Ντόναλντ Τραμπ

Ορκίστηκε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ με έναν εθνικιστικό λόγο κι επεισόδια από διαφωνούντες

Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε στις 7 το απόγευμα -ώρα Ελλάδος κι έγινε ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. «Σήμερα η εξουσία επιστρέφει στον αμερικανικό λαό» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία του.

Μεταξύ άλλων, ο νέος πρόεδρος τόνισε ότι θα ενώσει τον κόσμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. «Η εποχή των κούφιων λόγων έχει παρέλθει, τώρα είναι η εποχή για δράσεις» συνέχισε, ενώ κλείνοντας την ομιλία του υποσχέθηκε: «Θα κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά. God Bless America».

21.30 Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών κατά του Ντόναλντ Τραμπ και αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της Ουάσινγκτον, λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Περίπου 400 έως 500 διαδηλωτές εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών. Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 90 άνθρωποι που διαδήλωναν στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ, συνελήφθησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της αμερικανικής πρωτεύουσας. «Συλλάβαμε τουλάχιστον 95 ανθρώπους» γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας της πόλης.

20.37 Χειραψία με τη Χίλαρι Κλίντον

20.35 Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ φτάνουν στο χώρο όπου θα γευματισουν με τους πρώην προέδρους και Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και Τζίμι Κάρτερ και τις συζύγους τους

20.25 Η στιγμή του αποχωρισμού μεταξύ Ομπάμα και προσωπικού του Λευκού Οίκου:

20.15 Ο Τραμπ βάζει τις πρώτες του υπογραφές ως πρόεδρος. Συγκεκριμένα, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο καθιερώνεται Εθνική Ημέρα Πατριωτισμού, ενώ ανακάλεσε διατάγματα του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, για ζητήματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Ο κ. Τραμπ υπέγραψε επίσης την λίστα με τους προτεινόμενους από τον ίδιο υποψήφιους για υπουργικές θέσεις στην κυβέρνησή του, ώστε αυτή να αποσταλεί στη Γερουσία προς έγκριση. Η έγκριση γίνεται σε ατομική βάση για τον κάθε υποψήφιο υπουργό και όχι εν συνόλω για την κυβέρνηση.

20.10 Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει την πρόθεση να αναπτύξει ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας «αιχμής» για να προστατευθούν οι ΗΠΑ από επιθέσεις του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, αναφέρει ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου. Η ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε μέσω του ιστοτόπου της αμερικανικής προεδρίας μερικά λεπτά μετά την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικάνου, δεν δίνει λεπτομέρειες για το εάν το σύστημα αυτό είναι άλλο από αυτό που βρίσκεται ήδη υπό ανάπτυξη, ή το πώς θα καλυφθεί το κόστος του.

20.08: Ο Μπαράκ Ομπάμα αποχαιρετά το προσωπικό του Λευκού Οίκου στην αεροπορική βάση Άντριους.

20.00 Το ζεύγος Ομπάμα προσγειώνεται για να αποχαιρετίσει το προσωπικό του Λευκού Οίκου.

19.45 Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα αναχώρησαν από το Καπιτώλιο με στρατιωτικό ελικόπτερο. Στη συνέχεια θα αποχαιρετίσουν το προσωπικό του Λευκού Οίκου και θα αναχωρήσουν για διακοπές στο Παλμ Σπρινγκς στην Καλιφόρνια.

19.25 Ο Εθνικός Ύμνος της Αμερικής

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας Τραμπ:

19. 16 «Θα κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά. God Bless America»

19.15 «Τέρμα τα μεγάλα, κενά λόγια, ήλθε η ώρα των έργων»

19.14 «Προστατευόμαστε από τους γενναίους άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας, κυρίως όμως προστατευόμαστε από τον Θεό».

19.13 «Όταν η Αμερική είναι ενωμένη, η Αμερική είναι ασταμάτητη»

19.12 «Θα ενώσουμε τον πολιτισμένο κόσμο στη μάχη ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ, το οποίο θα εξαφανίσουμε από το πρόσωπο του πλανήτη».

19.11 «Θα πρέπει να προστατέψουμε τα δικά μας σύνορα, να δώσουμε προτεραιότητα στα δικά μας προϊόντα».

19.10 «Για πολλές δεκαετίες υπερασπιστήκαμε τα σύνορα άλλων κρατών,ενώ αρνηθήκαμε να υπερασπιστούμε τα δικά μας. Σήμερα κάνουμε μία νέα συμφωνία: Η Αμερική πάνω από όλα»

19.09 «Οι Αμερικανοί θέλουν καλά σχολεία για τα παιδιά τους, ασφάλεια στις γειτονιές τους, καλές δουλειές για τους ίδιους. Ο εφιάλτης σταματά εδώ και τώρα.  Ο όρκος που μόλις έδωσα σημαίνει την πίστη σε όλους τους Αμερικανούς. Είμαστε ένα έθνος, έχουμε κοινή μοίρα. Ο όρκος που έδωσα είναι όρκος πίστης σε όλους τους Αμερικανούς».

19.08 «Μεταβιβάζουμε την εξουσία από την Ουάσινγκτον στον λαό. Αυτή η στιγμή είναι η δική σας στιγμή, όλα αλλάζουν αυτή τη στιγμή, εδώ και τώρα. Δεν έχει σημασία ποιο κόμμα ελέγχει την κυβέρνηση, αλλά εάν η κυβέρνηση ελέγχεται από τον λαό»

19.07 «Είμαστε ευγνώμονες στους Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα για τη στάση τους κατά τη μετάβαση».

19.06 «Μαζί θα αποφασίσουμε τη μοίρα της Αμερικής και του κόσμου. Οι Αμερικανοί μπαίνουμε σε μία εθνική προσπάθεια να ανορθώσουμε τη χώρα μας».

19.05 Ξεκίνησε την πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ

19.00 Ορκίζεται 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ

Chip Somodevilla/Getty Images/IDEAL IMAGES

O Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ με τη Μέλανια στο πλευρό του Chip Somodevilla/Getty Images/IDEAL IMAGES

Ορκίστηκε ο Τραμπ

18.50 Ορκίζεται ο αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς

18.40 Η χορωδία του πανεπιστημίου του Μιζούρι τραγουδά στην τελετή ορκωμοσίας

18.25 Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο εκλεγμένος διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ έφθασαν στο Καπιτώλιο για την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου σε λίγη ώρα. Το ζεύγος Ομπάμα και το ζεύγος Τραμπ ήπιαν καφέ στον Λευκό Οίκο πριν αναχωρήσουν για την τελετή, με το ίδιο αυτοκίνητο. Ο Τραμπ θα εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία αμέσως μετά την ορκωμοσία του. Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, το ζεύγος Κλίντον, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ και άλλοι, βρίσκονται ήδη στο Καπιτώλιο για την τελετή.

Ντόναλντ Τραμπ  Chip Somodevilla/Getty Images/IDEAL IMAGES

Ύψωσε τη γροθιά του ο Ντόναλντ Τραμπ  Chip Somodevilla/Getty Images/IDEAL IMAGES 

Η Μισέλ Ομπάμα στο Καπιτώλιο  EPA/SAUL LOEB / POOL

H Μισέλ Ομπάμα στο Καπιτώλιο   EPA/SAUL LOEB / POOL

Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και σύζυγος EPA/SHAWN THEW

Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και σύζυγος EPA/SHAWN THEW

Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον  EPA/SHAWN THEW

Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον  EPA/SHAWN THEW​

18:17: Αντιφασιστική πορεία στην Ουάσινγκτον. Η αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων στην αντιφασιστική, αντιρατσιστική πορεία περίπου 200 ατόμων κατά της ορκομωσίας Τραμπ.

18:00: Αφίχθη ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ, με τη σύζυγό του, Ρόζαλιν. Ο Κάρτερ είναι ο γηραιότερος εν ζωή Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος προσφάτως ξεπέρασε την απειλή του καρκίνου. Ερωτηθείς αν έχει μια συμβουλή για τον πρόεδρο Τραμπ είπε: «Να κάνει καλά τη δουλειά του, να λέει την αλήθεια». 

16:54: Οι Τραμπ πέρασαν το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Οι Τραμπ συναντούν τους Ομπάμα. Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ έδωσαν τα χέρια και ο 44ος πλανητάρχης συνεχάρη τον 45ο. 

16:50: Ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια αποχωρούν από την εκκλησία κοντά στο Λευκό Οίκο και σύντομα θα συναντηθούν με το ζεύγος Ομπάμα για καφέ ή το παραδοσιακό τσάι. 

Τραμπ

16:45: Ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, μόλις αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο. Παραδίδει πλέον το Οβάλ Γραφείο στον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το νικητή των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. «Ήταν η τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω εσάς τον αμερικανικό λαό. Με κάνατε καλύτερο ηγέτη, καλύτερο άνθρωπο», έγραψε στο Twitter o απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.  

Ουάσινγκτον

Σε λίγες ώρες ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται. Εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές, αλλά και αντίπαλοι του νέου προέδρου βρίσκονται στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον, για τις εκδηλώσεις γύρω από την ανάληψη της εξουσίας από τον Ρεπουμπλικανό πολιτικό.

Ντόναλντ Τραμπ

Chris Kleponis-Pool/Getty Images/IDEAL IMAGES 

Χιλιάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί στην πόλη, έχοντας λάβει πρωτοφανή, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων και κινδύνων.

Μπαράκ Ομπάμα

Οι μικροπωλητές της Ουάσινγκτον ξεπούλησαν. Ανάρπαστα τα σουβενίρ Τραμπ