Κοσμος

Γιούνκερ: Εξαιρετικά δύσκολες θα είναι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Σημειώνεται πως την Τρίτη 24/1 θα βγει σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337445-701908.jpg
EPA

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ,  υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι «πολύ, πολύ, πολύ δύσκολες».

Μάλιστα, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, ο κ. Γιούνκερ της τόνισε πως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν «εχθρική» διάθεση.  Πάντως, ο ίδιος χαιρέτισε τη σαφήνεια των δηλώσεών της και επεσήμανε πως οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα επιδιώξουν μια δίκαιη συμφωνία και για τις δύο πλευρές.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Χαιρετίζω τις διευκρινίσεις της κας Μέι, όμως της είπα χθες το βράδυ ότι μια ομιλία δεν πυροδοτεί τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργοποιήσει το άρθρο 50 (Συνθήκη της Λισαβόνας), θα υπάρξει μια πρωτόγνωρη διαπραγμάτευση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και οι συνέπειες της οποίας θα είναι αξιοσημείωτες για το Ηνωμένο Βασίλειο, για τους 27 εταίρους τους και για την ΕΕ στο σύνολό της».

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως την Τρίτη 24 Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου για το ζήτημα της επίκλησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο θα απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να προχωρήσει σε επίκληση του άρθρου χωρίς την ψήφο του βρετανικού κοινοβουλίου, αρκούμενη μόνο στην εντολή του δημοψηφίσματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ