Κοσμος

Πανίσχυρος ο Ερντογάν μετά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση

Οι ενισχυμένες εξουσίες που ενέκρινε το τουρκικό κοινοβούλιο 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337102-701053.jpg
EPA/TUMAY BERKIN

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση τις αλλαγές στο νέο Σύνταγμα που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με την απαιτούμενη πλειοψηφία των τριών πέμπτων, οι βουλευτές ενέκριναν το βράδυ της Κυριακής τα δύο τελευταία μέρη του Συντάγματος. Ο επόμενος, δεύτερος, γύρος είναι προγραμματισμένος για τις 18 Ιανουαρίου, και θα ολοκληρωθεί στις 21 του ίδιου μήνα, με την εξέταση έξι άρθρων την ημέρα.

Το δημοψήφισμα για την «έγκριση από τον λαό» της αναθεώρησης του συντάγματος αναμένεται να διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου ή στις 16 Απριλίου. Ωστόσο, εφόσον στην τελική ψηφοφορία, οι αλλαγές συγκεντρώσουν την ψήφο 367 βουλευτές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει τη δυνατότητα να τις εγκρίνει δίχως εθνικό δημοψήφισμα.

Έπειτα από την υπερψήφιση του άρθρο 18, βάσει του οποίου, πλέον, ο εκάστοτε πρόεδρος θα μπορεί να κατέχει τη θέση του προέδρου και παράλληλα να ηγείται του κόμματός του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δύναται να λαμβάνει τις αποφάσεις του χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.

Η άρση του δικαιώματος της πρότασης μομφής από βουλευτές, που ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες, καθιστά πανίσχυρο τον πρόεδρο της Τουρκίας. Μεταξύ των νέων διατάξεων που εγκρίθηκαν, περιλαμβάνεται η έκφραση βουλευτικών αντιρρήσεων με έγγραφη ερώτηση, στην οποία ο αρμόδιος υπουργός θα απαντά μέσα σε διάστημα 15 ημερών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ