Κοσμος

Τουρκία: Συνελήφθη ο γνωστός δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ για επικριτικό tweet

Κατηγορείται για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και προσβολή της Τουρκικής Δημοκρατίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνελήφθη σήμερα από τους τουρκικές αρχές ένας από τους πιο διακεκριμένους δημοσιογράφους της χώρας, ο Αχμέτ Σικ. Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η σύλληψη έγινε ύστερα από την ανάρτηση tweets αλλά και άρθρων του στην εφημερίδα Cumhuriyet, που θεωρήθηκαν επικριτικά για το καθεστώς.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, ο Αχμέτ Σικ – ο οποίος έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Τύπου UNESCO/Guillermo Cano 2014 - κατηγορείται για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και για προσβολή της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο δημοσιογράφος είχε γράψει στο Twitter μηνύματα υπέρ του PKK, ενώ σε άρθρα του στην Cumhuriyet επέκρινε τις τουρκικές υπηρεσίες Πληροφοριών.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο Αχμέτ Σικ είχε ήδη προφυλακιστεί για έναν χρόνο (2011-2012), κατηγορούμενος για σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Ergenekon. Ο ίδιος είχε κάνει έρευνα για τις σχέσεις ανάμεσα στο κυβερνόν κόμμα και το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στο τελευταίο του μήνυμα στο Twitter, ο δημοσιογράφος έγραψε: «Συνελήφθην. Θα προσαχθώ στους εισαγγελείς εξαιτίας ενός Tweet».