Κοσμος

Spiegel: Εφιάλτης για την Μέρκελ η επίθεση στο Βερολίνο

Ήταν χτύπημα στις πιθανότητες επανεκλογής της καγκελαρίου στην εξουσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
334598-694637.jpg
EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Πολιτικό «εφιάλτη» για την Άνγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζει την επίθεση στο Βερολίνο το Spiegel εστιάζοντας στις πολιτικές συνέπειες της ανθρώπινης τραγωδίας.

Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι «η επίθεση του Βερολίνου συγκλονίζει τη γερμανική πολιτική. Η Άνγκελα Μέρκελ λέει αυτά που πρέπει να ειπωθούν. Όμως πρέπει να φοβάται ότι εξαιτίας του τρομοκρατικού συναγερμού οι πιθανότητές επανεκλογής της το 2017 λιγοστεύουν».

Οι υπόλοιπες εφημερίδες επικεντρώνονται στο επιχειρησιακό σκέλος του τρομοκρατικού χτυπήματος. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung διαφωνεί με την άποψη ότι η χώρα είναι απροστάτευτη απέναντι στις επιθέσεις αυτοκτονίας. Αυτή η άποψη «ανοίγει διάπλατα τις πύλες στη μοιρολατρία και στην αμέλεια», γράφει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ασκεί κριτική προς τις αρχές σχολιάζοντας ότι «στο Βερολίνο θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα» ώστε να αποτραπεί η τραγωδία.

«Στο Βερολίνο συνέβη κάτι για το οποίο εκφράζονταν φόβοι εδώ και καιρό. Μια πράξη κτηνώδους βίας», επισημαίνει η Tageszeitung, προσθέτοντας: «Εφόσον ο δολοφόνος της χριστουγεννιάτικης αγοράς είναι όντως ισλαμιστής, αυτό δεν λέει τίποτα για τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών που αναζητούν εδώ προστασία. Πίστευε κανείς πριν από την επίθεση στο Βερολίνο ότι όλοι οι πρόσφυγες είναι καλοί άνθρωποι που μοιράζονται τις αξίες μας; Όχι».

«Η τρομοκρατία δεν είναι ιδεολογία. (…) Η τρομοκρατία αναπτύσσεται εκεί που το μίσος υπερισχύει της λογικής», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, η οποία στο πρωτοσέλιδό της χαρακτήρισε την προχθεσινή επίθεση ως «το σοκ του Βερολίνου». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ