Κοσμος

Νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Γκρέγκορ Γκίζι

Το μήνυμα που έστειλε ο συνιδρυτής και πρώην επικεφαλής του Die Linke

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
334284-693836.jpg
EPA/JOERG CARSTENSEN

Ο Γερμανός Γκρέγκορ Γκίζι εξελέγη νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, διαδεχόμενος τον Γάλλο Πιέρ Λοράν έπειτα από τις διεργασίες του πέμπτου συνεδρίου του κόμματος, σε μια ψηφοφορία χωρίς άλλους υποψηφίους.

Ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα υπηρετήσει το αξιώμά του για τα επόμενα τρία χρόνια. Πρωταγωνίστησε επί πολλά χρόνια στη γερμανική πολιτική σκηνή ως συνιδρυτής και επικεφαλής του Die Linke, θέση που άφησε τον Οκτώβριο του 2015.

Οι σύνεδροι εξέλεξαν ακόμα τους τέσσερις αντιπροέδρους του κόμματος που συμπληρώνουν την προεδρία. Πρόκειται για τον Γάλλο Πιερ Λοράν, για την Ισπανίδα Μάιτε Μόλα, την Βουλγάρα Μαργαρίτα Μίλενα και τον Ιταλό Πάολο Φερέρο.

«Σήμερα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου», είπε ο Γκρέγκορ Γκίζι μετά την εκλογή του. Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δήλωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση και ότι μεγαλώνει διαρκώς το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων, εξέφρασε την αντίθεσή του για τους φορολογικούς παραδείσους, για τις συμφωνίες TTIP και TISA, για τη λιτότητα, που όπως είπε καταστρέφει την Ευρώπη και για την ανάγκη λύσης στην περιβαλλοντική και την προσφυγική κρίση.

Ο Γκρέγκορ Γκίζι σημείωσε για την Ευρωπαϊκή Ένωση πως «δεν μπορούμε να την εγκαταλείψουμε» , υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενάντια στον εθνικισμό.

Παράλληλα ανέπτυξε το στόχο του για μια ευρωπαϊκή αριστερά, πιο ενεργή και πιο μαχητική, δεσμευόμενος πως κατά την προεδρία του θα βγει στην επιφάνεια μια Γερμανία πολύ διαφορετική από εκείνη της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ