Κοσμος

Πόρισμα-φωτιά της CIA: Οι Ρώσοι παρενέβησαν για να βγει ο Τραμπ πρόεδρος

Υπόνοιες για ρωσικό δάκτυλο στις αμερικανικές εκλογές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333402-691336.jpg
EPA/PETER FOLEY

Εμπλοκή της Ρωσίας στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ διαπιστώνει η CIA, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post», επισημαίνοντας ότι η παρέμβαση αποσκοπούσε στην ενίσχυση των εκλογικών ποσοστών του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post», που επικαλείται ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους που έλαβαν ενημέρωση για το θέμα, οι υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν εντοπίσει άτομα που έχουν συνδέσμους με την ρωσική κυβέρνηση και τα οποία χορήγησαν στα WikiLeaks χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που αποκτήθηκαν παράνομα από την εθνική επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος και από άλλους λογαριασμούς, όπως του επικεφαλής της προεδρικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Στο σχετικό της πόρισμα, η CIA παραθέτει μία σειρά αποδεικτικών στοιχείων, τα οποία καταδεικνύουν ότι η εκλογή Τραμπ αποτέλεσε τον κύριο στόχο της ρωσικής παρέμβασης, με εντοπισμό ατόμων που περιγράφονται ως μέλη μιας ευρύτερης επιχείρησης της Μόσχας να δώσει ώθηση στην υποψηφιότητα Τραμπ και να μειώσει τις πιθανότητες εκλογής της Κλίντον.

«Αποτελεί εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών ότι στόχος της Ρωσίας ήταν να ευνοήσει τον έναν υποψήφιο έναντι του άλλου και να βοηθήσει τον Τραμπ να εκλεγεί στην προεδρία» επισημαίνει Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στην εφημερίδα.

Ο αξιωματούχος είχε ενημερωθεί για μια παρουσίαση των υπηρεσιών πληροφοριών που έγινε από την CIA σε γερουσιαστές κεκλεισμένων των θυρών την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο, λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η Ουάσινγκτον κατηγόρησε επισήμως τη Μόσχα για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον δημόσιων οργανισμών και φορέων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένας δεύτερος αξιωματούχος διευκρινίζει ότι οι υπηρεσίες δεν μπορούν να συνδέσουν άμεσα τις επιθέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς τα εμπλεκόμενα άτομα βρίσκονται ένα «βήμα» μακριά από το Κρεμλίνο και δεν υπηρετούν σε κυβερνητικά αξιώματα. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ