Κοσμος

Μανουέλ Βαλς: Βάζω υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας

«Αύριο παραιτούμαι από την πρωθυπουργία»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
332812-689856.jpg

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του Φρανσουά Ολάντ, Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Γαλλίας, ενώ παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι από αύριο κιόλας θα παραιτηθεί από τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα, προκειμένου να αφοσιωθεί στον προεκλογικό αγώνα, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου του 2017.

Μπροστά σε περίπου 100 οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην εκλογική του περιφέρεια, στο Αβρί της Εσόν, ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε σε έναν βαθιά συναισθηματικά φορτισμένο λόγο: «Είμαι εδώ στο Αβρί, στην πόλη μου, στην πόλη της οικογένειάς μου, των παιδιών μου, στην πόλη της καρδιάς μου. Μια πόλη έντονη, θελκτική, με νεανικό πληθυσμό. Σε αυτή την πόλη όπου μιλάμε πάντα με αμεσότητα, με ειλικρίνεια. Αυτή η πόλη είναι το σχολείο της ζωής. Ε, λοιπόν ναι, είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας».

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως από αύριο κιόλας, Τρίτη, θα παραιτηθεί των πρωθυπουργικών του καθηκόντων: «Έφτασε η ώρα να προχωρήσω ένα βήμα παρακάτω τη δέσμευσή μου (σ.σ. στον γαλλικό λαό). Η (υψηλή) σημασία του Κράτους (για μένα) με κάνει να θεωρώ ότι δεν μπορών να είμαι ταυτόχρονα και πρωθυπουργός και υποψήφιος. Θα παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου από αύριο διότι επιθυμώ, εντελώς ελεύθερος, να μπω στην κούρσα για τη γαλλική (προεδρία)».

Επίσης, ο Μανουέλ Βαλς υποστήριξε ότι η υποψηφιότητά του είναι μια «επανάσταση». Για την ακρίβεια, είπε: «Η υποψηφιότητά μου αποτελεί και μια επανάσταση. Επαναστατώ στον ίδιο μου τον εαυτό, επειδή η αριστερά έχει αποκλειστεί από την κούρσα για την προεδρία. Αυτή η επανάσταση θέλω να είναι δική μας. Βλέπω τη διαίρεση (της αριστεράς). Αλλά μέχρι πότε θα παρακολουθούμε αυτό το θέαμα; Υπάρχει μια απαίτηση για συσπείρωση (της αριστεράς), υπάρχει μια επιθυμία να ξαναβρεθούμε. Εγώ ο ίδιος, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω σκληρά λόγια, να προκαλέσω συζητήσεις επί συζητήσεων, παρεξηγήσεις, αλλά πάντα ήμουν υπέρ των συλλογικών αποφάσεων. Αυτές είναι οι αποφάσεις της αριστεράς (σ.σ. συλλογικές). Αυτή είναι η ιστορία μου. Είμαστε διαφορετικοί, αλλά είμαστε μαζί». Και πρόσθεσε: «Η αριστερά είναι μεγάλη, είναι όμορφη, όταν απευθύνεται σε όλους τους Γάλλους και όταν τους συσπειρώνει, όταν το πεπρωμένο της ταυτίζεται με αυτό της Γαλλίας. Η Γαλλία έχει ανάγκη την αριστερά».

Επίσης, δήλωσε τη συμπαράστασή του και την αγάπη του στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Όσο για τον Φρανσουά Ολάντ, θέλω να δηλώσω (δημόσια) την αγάπη μου στο πρόσωπό του. […] Θέλω να του δηλώσω τη ζεστασιά των συναισθημάτων μου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ