Κοσμος

Κατασκοπευτικό δορυφόρο εκτόξευσε στο διάστημα η Τουρκία

Θα στέλνει φωτογραφίες στο κέντρο επιχειρήσεων της τουρκικής Αεροπορίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
332804-689838.jpg

Τον πρώτο υψηλής τεχνολογίας και ευκρίνειας κατασκοπευτικό δορυφόρο, με την ονομασία Göktürk-1, εκτόξευσε, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τη Δευτέρα η Τουρκία, με στόχο την αποστολή εικόνας στο κέντρο επιχειρήσεων της τουρκικής Αεροπορίας.

Ο Göktürk-1 κατασκευάστηκε από τις εταιρείες Telespazio (Ιταλία) και Τhales Alenia Space (Γαλλία) και εκτοξεύθηκε στο Διάστημα από τη Γαλλική Γουιάνα το απόγευμα της Δευτέρας.

Στην τελετή εκτόξευσής του, την οποία παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση εκατομμύρια Τούρκοι, παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκτιμάται πως ο δορυφόρος θα κάνει τον γύρο της Γης κάθε 90 λεπτά, ενώ θα στέλνει 358 φωτογραφίες ανά ημέρα ή 60.000 φωτογραφίες ανά έτος.

Ο στρατιωτικός ρόλος του δορυφόρου είναι να λαμβάνει φωτογραφίες και εικόνες από διάφορες περιοχές της Γης και να τις μεταδίδει στο δορυφορικό κέντρο της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει πως ο στόχος του δορυφόρου είναι η «στοχευμένη ενημέρωση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ