Κοσμος

Τριήμερο πένθος στην Β. Κορέα για τον Φιντέλ Κάστρο

Ελάχιστος φόρος τιμής στον στενό φίλο» και πιστό σύμμαχο στη μάχη κατά των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
332022-688090.jpg
EPA/RODONG SINMUN

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας κηρύσσει τριήμερο πένθος για να αποτίσει φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, τον «στενό φίλο» και πιστό σύμμαχο στη μάχη κατά των ΗΠΑ.

Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες προς τιμή του «πατέρα της κουβανικής επανάστασης» που πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών. Πάντως οι διμερείς σχέσεις Πιονγκγιάνγκ-Αβάνας ήταν πιο θερμές στα λόγια παρά στην πραγματικότητα.

Η επίσημη εφημερίδα του κράτους δημοσιεύει φωτογραφίες από το μετρό της Πιονγκγιάνγκ, όπου επιβάτες είχαν συγκεντρωθεί γύρω από μια βιτρίνα στην οποία είχε τοποθετηθεί η νεκρολογία του Κάστρο. Το κείμενο συνοδευόταν από μια φωτογραφία που δείχνει τον γενειοφόρο «επαναστάτη» με στρατιωτική στολή και υπενθυμίζει την επίσκεψη του Κουβανού ηγέτη στη Βόρεια Κορέα το 1986, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον ιστορικό ηγέτη της χώρας Κιμ Ιλ-Σουνγκ.

Ο Κουβανός ηγέτης είχε τιμηθεί με τον τίτλο του «ήρωα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας» ως ανταμοιβή για τις προσπάθειές του να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις και να «πολεμήσει στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των ΗΠΑ και του ιμπεριαλισμού».

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν απηύθυνε συλλυπητήριο μήνυμα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του «κομαντάντε», κάνοντας λόγο για έναν «στενό φίλο και σύντροφο». Αντιπροσωπεία από τη Βόρεια Κορέα αναχώρησε σήμερα για την Αβάνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ