Κοσμος

Οι ξένοι ηγέτες αποχαιρετούν τον Φιντέλ Κάστρο

Οι αντιδράσεις για το θάνατό του 

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
331931-687882.jpg
EPA/ALEJANDRO ERNESTO

Ο Φιντέλ Κάστρο άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών και ο διεθνής πολιτικός κόσμος αποχαιρετά σε δηλώσεις και συλλυπητήρια μηνύματά του τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης.

Τραμπ: Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο, ένα βήμα πιο μακριά από τον τρόμο

O επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενώ αρχικά προκάλεσε απορίες με το αινιγματικό tweet του προέβη σε δηλώσεις σημειώνοντας πως «ο θάνατος του Κάστρο «σηματοδοτεί ένα βήμα μακριά από τον τρόμο που διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, προς ένα μέλλον στο οποίο ο θαυμάσιος λαός της Κούβας θα ζήσει τελικά στην ελευθερία, που πλουσιοπάροχα του αξίζει».

Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι «η διακυβέρνησή μας θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο λαός της Κούβας θα αρχίσει τελικά το ταξίδι του, στην ευημερία και την ελευθερία», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα δει σύντομα» μία ελεύθερη Κούβα.

Ομπάμα: H ιστορία θα καταγράψει και θα κρίνει την επιρροή του Κάστρο

«Αυτή την ώρα της απώλειας του Φιντέλ Κάστρο, τείνουμε χείρα φιλίας στο λαό της Κούβας» υπογραμμίζει σε μήνυμά του για το θάνατο του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Η ιστορία θα καταγράψει και θα κρίνει, την επιρροή του Κάστρο, ενώ δουλέψαμε σκληρά για να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας» σημειώνει.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συλλυπήθηκε επίσης, την οικογένεια του Κάστρο δηλώνοντας ότι «οι σκέψεις και οι προσευχές μας, είναι μαζί με το λαό της Κούβας».

«Για σχεδόν έξι δεκαετίες η σχέση των ΗΠΑ με την Κούβα σφραγίστηκε από διχόνοια και βαθιές πολιτικές διαφωνίες» τονίζει.

«Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, δουλέψαμε σκληρά για να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας, επιδιώκοντας ένα μέλλον όπου οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δεν θα ορίζονται από τις διαφορές μας αλλά από τα πολλά πράγματα που μας ενώνουν σαν γείτονες και φίλους» επισημαίνει.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ειλικρινής και αξιόπιστος φίλος της Ρωσίας.

«Το όνομα αυτού του διακεκριμένου πολιτικού ορθώς θεωρείται σύμβολο μίας εποχής στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία. Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ειλικρινής και αξιόπιστος φίλος της Ρωσίας. Κατάφερε να χτίσει μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Κούβα, έγινε σημαίνον μέλος της διεθνούς κοινότητας και αποτέλεσε έμπνευση για πολλές χώρες και ανθρώπους.

Ο Κάστρο ήταν ένα ισχυρό και σοφό άτομο, που πάντα κοίταζε με εμπιστοσύνη το μέλλον. Ενσάρκωνε τα υψηλά ιδεώδη ενός πολιτικού, ενός πολίτη και ενός πατριώτη που ήταν ειλικρινά πεπεισμένος για την ορθότητα του σκοπού στην οποία αφιέρωσε όλη του τη ζωή. Η μνήμη του θα μείνει για πάντα στην καρδιά των Ρώσων».

Φρανσουά Ολάντ: Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν μία επιβλητική φιγούρα του 20ου αιώνα

«Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν μία επιβλητική φιγούρα του 20ου αιώνα. Ενσάρκωσε την κουβανική επανάσταση, τόσο τις ελπίδες της όσο και τις μετέπειτα ψευδαισθήσεις της. Η Γαλλία, που καταδίκασε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα, είχε εξίσου αμφισβητήσει το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα. Η Γαλλία ήταν ευτυχής που είδε τις δύο χώρες να αποκαθιστούν τον διάλογο και να δημιουργούν μεταξύ τους δεσμούς».

Τζάστιν Τριντό: Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας θρυλικός επαναστάτης και ρήτορας

«Με βαθιά λύπη έμαθα σήμερα τον θάνατο του επί μακρόν προέδρου της Κούβας. Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας θρυλικός επαναστάτης και ρήτορας, που έκανε σημαντικές βελτιώσεις στην Παιδεία και την υγειονομική περίθαλψη της χώρας του. Αν και αμφιλεγόμενη φιγούρα, τόσο οι υποστηρικτές του όσο και οι επικριτές του αναγνωρίζουν την τεράστια αφοσίωση και αγάπη του για τον κουβανικό λαό, που είχε βαθιά και διαρκή αγάπη για τον ''Κομαντάντε''.

Ξέρω ότι ο πατέρα μου ήταν πολύ υπερήφανος να τον αποκαλεί φίλο του και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Φιντέλ όταν πέθανε ο πατέρας μου. Ηταν επίσης μεγάλη τιμή να συναντήσω τους τρεις γιους του και τον αδελφό του, πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κούβα.

Εκ μέρους όλων των Καναδών, η Σοφί κι εγώ εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους πολλούς, πολλούς υποστηρικτές του Κάστρο. Θρηνούμε μαζί με τον λαό της Κούβας την απώλεια αυτού του αξιόλογου ηγέτη».

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Με το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, ο κόσμος έχασε έναν άνδρα που ήταν ήρωας για πολλούς

«Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν μία από τις ιστορικές φυσιογνωμίες του προηγούμενου αιώνα και η ενσάρκωση της κουβανικής επανάστασης. Με τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, ο κόσμος έχασε έναν άνδρα που ήταν ήρωας για πολλούς. Άλλαξε την πορεία της χώρας του και η επιρροή του έφτασε πολύ πιο μακριά. Ο Φιντέλ Κάστρο παραμένει μία από τις επαναστατικές φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα. Η κληρονομιά του θα κριθεί από την ιστορία».

Πάπας Φραγκίσκος: Λυπηρή είδηση

«Λυπηρή είδηση» χαρακτήρισε ο πάπας Φραγκίσκος τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, προσθέτοντας ότι προσεύχεται για την ανάπαυση της ψυχής του.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε ένα μήνυμα γραμμένο στα ισπανικά προς τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο. 

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Ύψωσε το ανάστημά του και ενίσχυσε τη χώρα του κατά τη διάρκεια του πιο σκληρού αμερικανικού αποκλεισμού

«Ο Φιντέλ ύψωσε το ανάστημά του και ενίσχυσε τη χώρα του κατά τη διάρκεια του πιο σκληρού αμερικανικού αποκλεισμού, όταν υπήρχε τεράστιε πίεση πάνω του και παρόλα αυτά έβγαλε τη χώρα του από αυτόν τον αποκλεισμό και την έβαλε στο μονοπάτι της ανεξάρτητης ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια, ακόμη κι αν ο Φιντέλ Κάστρο δεν ήταν επίσημα στην εξουσία, ήταν τεράστιος ο ρόλος του στην ενίσχυση της χώρας. Θα τον θυμούνται ως εξέχοντα πολιτικό που κατάφερε να αφήσει ένα βαθύ σημάδι στην ιστορία της ανθρωπότητας». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.