Κοσμος

Ενόχλησαν τα θερμά συλλυπητήρια Τριντό για τον «σπάνιο ηγέτη» Κάστρο

Δριμεία κριτική στο εσωτερικό του Καναδά, αλλά και από γνωστά «γεράκια» των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
331989-688031.jpg
EPA/Enrique de la Osa

Αίσθηση προκάλεσε η θέρμη με την οποία ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, αποχαιρέτησε τον ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών.

Τη στιγμή που η πλειονότητα των ηγετών της διεθνούς κοινότητας κράτησε μια χλιαρή έως επικριτική στάση καταδικάζοντας τον αυταρχισμό και τον συγκεντρωτισμό εξουσιών του εκλιπόντα, ο Καναδός πρωθυπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του «σπάνιου ηγέτη» Φιντέλ και «θρυλικού επαναστάτη και ρήτορα».

Ο κ. Τριντό επικρίθηκε από πολιτικούς στο εσωτερικό της χώρας του, αλλά ακόμη πιο έντονες ήταν οι αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες με προεξέχουσα αυτήν του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή της Φλόριντα και γνωστού Κουβανού αντιφρονούντα, Μάρκο Ρούμπιο.

Ο Τζάστιν Τριντό, ο οποίος προσφάτως επισκέφθηκε την Κούβα με την σύζυγό του, προέρχεται από μια οικογένεια που είχε και έχει στενούς δεσμούς με τους Κάστρο. Ο Καναδός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη φιλία του εκλιπόντα πατέρα του με τον εκλιπόντα ηγέτη Κάστρο και τη δική του συνάντηση με τους τρεις γιους του Φιντέλ και τον αδελφό του - τον Ραούλ, τον νυν πρόεδρο της Κούβας. Να σημειωθεί ότι ο Κάστρο είχε μάλιστα παραστεί στην κηδεία του Πιερ Ελλιό Τριντό. Ήταν ένας από τους ανθρώπους που μετέφεραν τιμητικά το φέρετρο του πατέρα του Τριντό στην κηδεία του το 2000.

«Παρότι (ήταν) αμφιλεγόμενη μορφή, τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι πολέμιοι του τού αναγνώριζαν ότι ήταν αφοσιωμένος κι αγαπούσε τον λαό της Κούβας, που έτρεφε μια βαθιά και διαρκή στοργή για τον "Κομαντάντε"», ανέφερε ο Τριντό στο μήνυμά του. «Ξέρω ότι ο πατέρας μου ήταν περήφανος που μπορούσε να τον αποκαλεί φίλο του κι είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Φιντέλ όταν ο πατέρας μου απεβίωσε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Καναδά.

«Αυτή είναι πραγματική ανακοίνωση ή παρωδία; Διότι αν αυτή είναι στ' αλήθεια η ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Καναδά, είναι ντροπή», έγραψε ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο στο Twitter. Στο ίδιο ύφος ο γερουσιαστής του Τέξας με κουβανική καταγωγή, Τεντ Κρουζ, χαρακτήρισε το μήνυμα Τριντό «ελεεινό» και τον κατηγόρησε για «αηδή κολακεία» του Κάστρο. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ