Κοσμος

Γαλλία: Μάχη για το χρίσμα της Κεντροδεξιάς

Την Κυριακή οι εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων - Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση για Φιγιόν, Ζιπέ, Σαρκοζί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
331180-685881.jpg

Μάχη στήθος με στήθος φαίνεται πως δίνουν ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, ο Αλέν Ζιπέ και ο Νικολά Σαρκοζί, που είναι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα της γαλλικής Κεντροδεξιάς.

Μία ήμερα πριν από τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, ο πρώην δήμαρχος της Μπορντώ Αλάν Ζιπέ έχασε «στο νήμα» την πρωτιά από τον πρώην πρωθυπουργό Φρνασουά Φιγιόν, ενώ ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξακολουθεί να παλεύει για την τρίτη θέση στην κούρσα για το χρίσμα συντηρητικού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί» (Les Republicains) που πρόκειται για το διάδοχο κόμμα της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP).

Συγκεκριμένα στη τελευταία δημοσκόπηση που διενήργησε η Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Le Monde και δημοσιεύτηκε αργά χθες το βράδυ, ο Φιγιόν πήρε το προβάδισμα με 30% στην πρόθεση ψήφου για πρώτη φορά σε μεγάλης κλίμακας σφυγμομέτρηση. Οι κυριότεροι αντίπαλοί του, οι Αλέν Ζιπέ και Νικολά Σαρκοζί, εμφανίζονται αμφότεροι να συγκεντρώνουν το 29%.

Έτσι, οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι φαίνεται να δίνουν μάχη στήθος με στήθος με το προβάδισμα του Φιγιόν να βρίσκεται εντός του περιθωρίου σφάλματος της δημοσκόπησης. Στη δημοσκόπηση απάντησαν 9.574 άνθρωποι χθες Παρασκευή, εκ των οποίων οι 807 είχαν σαφή πρόθεση να ψηφίσουν στον αυριανό πρώτο γύρο των προκριματικών.

Ο Ζιπέ, ένας ακόμη πρώην πρωθυπουργός και νυν δήμαρχος της Μπορντώ, βλέπει το αρχικό του προβάδισμα να υποχωρεί σταθερά και τον Φιγιόν να κερδίζει έδαφος.

Η πόλωση στο σοσιαλιστικό κόμμα και τα χαμηλά ποσοστά της δημοτικότητας του προέδρου Ολάντ -τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής προέδρου που έχουν καταγραφεί μεταπολεμικά--υποδηλώνουν ότι όποιος κερδίσει το χρίσμα των Les Republicains θα είναι ενδεχομένως- κατά τους δημοσκόπους- ο επόμενος πρόεδρος που θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου.

Ο δεύτερος γύρος των προκριματικών των Les Republicains θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου, ενώ οι σοσιαλιστές αναμένεται να εκλέξουν τον δικό τους υποψήφιο τον Ιανουάριο. Οι δύο γύροι των προεδρικών εκλογών είναι προγραμματισμένοι για τις 23 Απριλίου και τις 7 Μαΐου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ