Κοσμος

Θολώνει το τοπίο για τις γαλλικές εκλογές: Και ο 38χρονος «ζεν πρεμιέ» Μανουέλ Μακρόν υποψήφιος

Μεγάλο «παιχνίδι» στις εσωκομματικές εκλογές της Δεξιάς

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330968-685290.jpg

Όσο πλησιάζει η ώρα της κρίσης στη Γαλλία, τόσο θολώνει και το τοπίο για το πού μπορεί να γείρει η πλάστιγγα της κάλπης την επόμενη άνοιξη. Τα δημοσκοπικά ευρήματα για την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά, λίγες ημέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές. Μάλιστα, η ίδια στις τελευταίες της δηλώσεις δεσμεύεται πως «αν εκλεγώ θα δουλέψω με Τραμπ και Πούτιν για την παγκόσμια ειρήνη». Δεξιοί,  Σοσιαλδημοκράτες και Κομμουνιστές περνούν έντονες εσωκομματικές διεργασίες και ζυμώσεις.

Ανακοίνωση υποψηφιότητας από Μακρόν

Έπειτα από έντονη φημολογία, τελικά ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, ο 38χρονος τραπεζίτης Μανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης. «Είμαι έτοιμος. Για αυτό είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, διότι πιστεύω ότι μπορούμε να νικήσουμε» είπε από το Μπομπινί στο Σεν Ντενί, μια περιοχή με έντονο συμβολισμό, έναν χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο Μακρόν, ο άνθρωπος που ήταν η αιτία να κατηγορηθεί ο Φρανσουά Ολάντ για φιλελευθεροποίηση της γαλλικής Οικονομίας, μέσα από ένα 20λεπτο «διάγγελμα» τόνισε πως «απευθύνομαι στους Γάλλους», εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση σε «μπλοκς», που κατά την άποψή του έχουν παραλύσει τη Γαλλία. «Το σύστημα έχει πάψει να προστατεύει αυτούς που πρέπει να προστατέψει» είπε και κατήγγειλε μια πολιτική ελίτ «που ζει για τον εαυτό της κι ανησυχεί πολύ περισσότερο για την επιβίωσή της από ό,τι για τα συμφέροντα της χώρας».

Ο 38χρονος τεχνοκράτης μιλώντας με φόντο το βιομηχανικό ντεκόρ ενός λαϊκού προαστίου του Παρισιού, υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να εξαλείψει τις κοινωνικές ανισότητες και διαχωρίζοντας τη θέση του από τις παραδοσιακές υποψηφιότητες, υπογράμμισε ότι στο πρόσωπό του στοχεύει να ενσαρκώσει την «την ελπίδα» ιδίως μεταξύ των νέων. «Ο στόχος μου δεν είναι μόνο να συγκεντρώσω (ψήφους από) τη δεξιά ή την αριστερά, αλλά τους Γάλλους» τόνισε, απαντώντας έτσι έμμεσα σε όσους τον χαρακτηρίζουν «νεκροθάφτη της αριστεράς» στη Γαλλία.

Προβάδισμα Ζιπέ έναντι Σαρκοζί και Φιγιόν στην Κεντροδεξιά

Στο στρατόπεδο της δεξιάς, τώρα, και στο κόμμα UMP, οι τρεις μονομάχοι Αλάν Ζιπέ, Φρανσουά Φιγιόν και Νικολά Σαρκοζί κονταροχτυπιούνται για το χρίσμα του κόμματος την ερχόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με τη  τελευταία δημοσκόπηση, ο πρώην δήμαρχος της Μπορντώ Αλάν Ζιπέ (με 36%) διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα από τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό του -ενόσω ήταν πρόεδρος- Φρανσουά Φιγιόν οι οποίοι σχεδόν ισοψηφούν με τον Φιγιόν να διατηρεί ένα ελάχιστο προβάδισμα.

Κομμουνιστικό Κόμμα και Ζαν Λικ Μελανσόν: Μια σχέση ολέθρια

Τέλος, στο Κομμουνιστικό Κόμμα, τα μέλη της πολιτικής επιτροπής απέρριψαν την πρόταση του επικεφαλής, Πιερ Λοράν, να υποστηρίξουν τον Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος παρουσιάζεται ως ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος. Οι σχέσεις του Μελανσόν με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας είναι τεταμένες.

Ο Λοράν θέλησε να αποδραματοποιήσει την αποτυχία της πρότασής του και δήλωσε ότι τελική απόφαση θα ληφθεί από τα 50.000 μέλη του Κ.Κ. που θα κληθούν να αποφανθούν στις 24 και 26 Νοεμβρίου.

Σε προκριματικές εκλογές των Οικολόγων, προεδρικός υποψήφιος εξελέγη με ποσοστό 54,25% ο ευρωβουλευτής Γιανίκ Ζαντό, 49 ετών, ο οποίος θα εκπροσωπήσει το κόμμα Ευρώπη-Οικολογία-Πράσινοι στις εκλογές του 2017.

Ο Ζαντό μπόρεσε να εκτοπίσει την πρώην ηγέτιδα του κόμματος, Σεσίλ Ντιφλό, η οποία είχε συμμετάσχει στην κυβέρνηση και διατηρούσε σημαντική επιρροή στο κόμμα.

Προσκείμενος στον Κον Μπεντίτ, υποστηρίζεται από τον Ζοζέ Μποβέ και διακρίθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο για τον αγώνα του κατά της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Επισημαίνει ότι θα επιδιώξει να δώσει «αξιοπιστία στην πολιτική οικολογία» και να αυξήσει την εκλογική δύναμη των Πρασίνων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ