Κοσμος

Η Μαρίν Λεπέν, ο Ντόναλντ Τραμπ, το BBC και η φασιστική απειλή

Η συνέντευξη που προκάλεσε σάλο στη Βρετανία και όχι μόνο...

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Marine Le Pen: Front National 'not racist' - BBC News

Ντόρο και συζητήσεις επί συζητήσεων προκάλεσε στη Μεγάλη Βρετανία η επιλογή του BBC και του Άντριου Μαρ να μεταδώσει ανήμερα της μαύρης επετείου των επιθέσεων στο Παρίσι, αλλά κυρίως της Εθνικής Επετείου των Βρετανών ενάντια στον φασισμό, γνωστής ως Κυριακής της Μνήμης (Remembrance Sunday).

Πρόκειται για το μνημόσυνο που γίνεται κάθε χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία και τις χώρες της Κοινοπολιτείας για τους πεσόντες -πολίτες και στρατιωτικούς- στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους και στις κατοπινές πολεμικές συγκρούσεις. Η ονομασία της εκδήλωσης στα Αγγλικά είναι Remembrance Sunday και διεξάγεται την Κυριακή, που είναι πλησιέστερη προς την 11η Νοεμβρίου, καθώς την ημερομηνία αυτή του 1918 τερματίστηκε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος (13 Νοεμβρίου το 2016). Στις 11 το πρωί, οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα και τηρείται δύο λεπτών σιγή. Όσοι συμμετέχουν στους εορτασμούς φέρουν ως διακριτικό στο πέτο τους μία χάρτινη κόκκινη παπαρούνα, από τις 2 Νοεμβρίου και μέχρι την Κυριακή της Μνήμης, την οποία, μετά τη λήξη των εκδηλώσεων, εναποθέτουν στα κενοτάφια ή στα μνήματα των πεσόντων. Επίκεντρο του εορτασμού είναι το Λονδίνο, όπου παρίσταται η βασιλική οικογένεια και η πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο Άντριου Μαρ υπερασπίστηκε της απόφασής του ίδιου και του καναλιού του να μεταδώσουν τη συνέντευξη που πήρε από τη ακροδεξιά υποψήφια για τη Γαλλική προεδρία Μαρίν Λεπέν, λέγοντας πως αν τα μέσα δεν αναδείξουν και δεν αναφερθούν στην πρόκληση και την απειλή που εκείνη και ο Ντόνανλτ Τραμπ θέτουν στην ασφάλεια της Δύσης, τότε δεν θα τιμούσαν τη μνήμη όλων εκείνων που έχουν πέσει πολεμώντας τον φασισμό.

Κατά την εισαγωγή του πριν προβληθεί το βίντεο της συνέντευξης που ελήφθη την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τη νίκη του Τραμπ, ο Μαρ λέει κοιτώντας κατά πρόσωπο την κάμερα και τους τηλεθεατές: «Γνωρίζω πως σήμερα το πρωί πολλοί θα προσβληθούν και θα εκνευριστούν με το γεγονός ότι πήραμε και προβάλλουμε συνέντευξη από τη Μαρίν Λεπέν ανήμερα της Κυριακής της Μνήμης. Το κατανοώ, αλλά θα σας πω αυτό: Η Λεπέν μπορεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να γίνει η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας την ερχόμενη άνοιξη. Αυτή την εβδομάδα, αμέσως μετά της νίκης Τραμπ, (η Λεπέν) δήλωσε ότι ολόκληρος ο κόσμος άλλαξε και ότι η δική της πολιτική είναι έρχεται. Τι σημαίνει αυτό; Στην τελική είμαστε ένα ειδησεογραφικό πρόγραμμα και δεν θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε εκείνους που έπεσαν είναι να αποτύχουμε στο να μεταδώσουμε την επόμενη μεγάλη πρόκληση στην ασφάλεια του δυτικού κόσμου».

Κατά τη συνέντευξη, η Λεπέν υποστήριξε ότι η νίκη του Τραμπ ενίσχυσε τις δικές της ελπίδες και αύξησε τις πιθανότητές της για ένα πολύ υψηλό ποσοστό στις επερχόμενες γαλλικές εκλογές, αφού «έκανε πιθανό αυτό που προηγουμένως παρουσιαζόταν ως απίθανο».

Επίσης, επανέλαβε πως η νίκη του Αμερικανού μεγιστάνα συμβολίζει «το χτίσιμο ενός νέου κόσμου», ενώ ταυτόχρονα τη χαρακτήρισε ως «νίκη του λαού ενάντια στην ελίτ».

Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι συντελείται «παγκόσμια επανάσταση» η οποία έφερε τα αποτελέσματα του Brexit και της νίκης Τραμπ και η οποία θα την οδηγήσει στην προεδρία της Γαλλίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν η ανθρώπινη ζωή στη Γάζα έχει λιγότερη αξία από ένα σύνθημα 
Όταν η ανθρώπινη ζωή στη Γάζα έχει λιγότερη αξία από ένα σύνθημα

Η άδεια διέλευσης ενός Παλαιστινίου προς την Αίγυπτο κόστιζε στη μαύρη αγορά 5.000 δολάρια για έναν ενήλικα και 7.500 δολάρια για ένα παιδί. Το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη οι τιμές αυτόματα διπλασιάστηκαν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY