- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ένα ακόμη βήμα για την ειρήνη στην Κολομβία (εικόνες)
Νέα και τελική συμφωνία κυβέρνησης-FARC για τον τερματισμό ενός πολέμου 50 και πλέον ετών
Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων (FARC) ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε νέα συμφωνία ειρήνης για την οριστική κατάπαυση του πυρός, έξι εβδομάδες μετά την πρώτη συμφωνία που απορρίφθηκε από το λαό σε δημοψήφισμα.

Οι δύο πλευρές, οι οποίες διαπραγματεύονται για τον τερματισμό του 50ετούς και πλέον πολέμου εδώ και τέσσερα χρόνια στην Κούβα, δήλωσαν ότι η τροποποιημένη συμφωνία συμπεριλαμβάνει αλλαγές και προτάσεις της κολολμβιανής αντιπολίτευσης και άλλων ομάδων.
Η πρώτη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, η οποία χάρισε το Νόμπελ Ειρήνης στον πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, είχε χαρακτηρισθεί ιδιαίτερα ευνοϊκή προς τους αριστερούς αντάρτες της FARC.

Η νέα συμφωνία δεν θα τεθεί σε δημοψήφισμα, αλλά θα κατατεθεί απευθείας για έγκριση στο Κογκρέσο. «Καταλήξαμε σε μια νέα τελική συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, η οποία εμπεριέχει αλλαγές, διευκρινίσεις και αρκετές προτάσεις από διάφορες κοινωνικές ομάδες», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των δύο εμπλεκόμενων πλευρών.
«Η νέα συμφωνία μας δίνει μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε τις αμφιβολίες, αλλά πάνω απ' όλα να ενωθούμε» τόνισε από την πλευρά του, ο Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. «Οι συναντήσεις ήταν έντονες, καθώς δουλέψαμε για 15 μέρες και νύχτες, προκειμένου να καταλήξουμε σ' αυτή τη συμφωνία», πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων, το νέο κείμενο προβλέπει τροποποιήσεις στις ποινές όσων κριθούν ένοχοι για εγκλήματα πολέμου αλλά και στο ύψος των αποζημιώσεων των θυμάτων.

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας και επικεφαλής της εκστρατείας του «όχι» στην ειρηνευτική συμφωνία, Αλβάρο Ουρίμπε, χαρακτήρισε και το νέο κείμενο ελλιπές. Εν αντιθέσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα προς μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαν σήμερα, 31 Αυγούστου, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 36 ετων
Με 52,8% οι Ισλανδοί απέρριψαν την επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών
Ξεκίνησαν οι ταφές των θυμάτων
Το χρονικό της τραγωδίας - Συνελήφθη ο καπετάνιος
Οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στις λάσπες εκμηδενίζονται
Πρώτη τέτοια επίθεση μετά από έναν μήνα
H ιστορία της «Δύσης» και οι διαρκώς μεταβαλλόμενες απειλές για τον δυτικό πολιτισμό, με αφορμή το βιβλίο «Η Δύση, η ιστορία μιας ιδέας» του Γιώργου Βαρουξάκη
Tι υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές
Τι θα βλέπουν οι χρήστες
Η πρόσβαση που μειώνει τη διαδρομή από 28 σε 11 μίλια
Συνελήφθη ο καπετάνιος και επτά μέλη του πληρώματος
Οι πολίτες της χώρας αποφάσισαν μέσω δημοψηφίσματος
Διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικά και βασανιστήρια
Η εφαρμογή Edge και η βοήθεια της AI
Έτοιμη να συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
«Μακάρι να μπορούσα να την αγκαλιάσω», δήλωσε η γυναίκα
Από το Τέξας στη Σικελία
Ο Χρίστος Γεωργάλας στο βιβλίο του «Ημερολόγιο Γάζας» περιγράφει την αποκλεισμένη Παλαιστίνη ως μια συλλογικότητα που για χάρη της το άτομο υπερβαίνει εαυτόν, ακόμα και τον φόβο του θανάτου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.