Κοσμος

Τη λειτουργία 370 ΜΚΟ ανέστειλε ο Ερντογάν

Κατηγορούνται για σχέσεις με Γκιουλέν, PKK, ISIS και την άκρα αριστερά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Tις δραστηριότητες 370 μη κυβερνητικών οργανώσεων ανέστειλαν οι τουρκικές αρχές, κατηγορώντας τες για σχέσεις με την τρομοκρατία. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, από τις 370 ΜΚΟ οι 153 κατηγορούνται ότι συνδέονται με την κίνηση του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, 190 με την κουρδική ανταρτική οργάνωση PKK, 19 με τη μαχητική οργάνωση της άκρας αριστεράς DHKP-C και οκτώ με το Ισλαμικό Κράτος.

«Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, προσθέτοντας ότι η «Τουρκία πρέπει να πολεμήσει την τρομοκρατία σε τόσα διαφορετικά μέτωπα. Προσπαθούμε να καθαρίσουμε τους κρατικούς θεσμούς από τους Γκιουλενιστές. Ταυτόχρονα μαχόμαστε εναντίον των κούρδων μαχητών και του Ισλαμικού Κράτους».

Στις εξελίξεις αντέδρασε ο τουρκικός δικηγορικός σύλλογος, αναφέροντας ότι «θα πάρει θέση εναντίον οποιασδήποτε παράνομης παρέμβασης σε νομικές εταιρείες. Είναι αδύνατο για εμάς να θεωρήσουμε δημοκρατικό το κλείσιμο ή τη διακοπή των δραστηριοτήτων οργανώσεων χωρίς δικαστικές αποφάσεις».