Κοσμος

Σοκαρισμένος ο Γιούνκερ από τις ρατσιστικές δηλώσεις του Επιτρόπου Έτινγκερ

«Ένας Επίτροπος δεν μπορεί να έχει τέτοιες απόψεις...»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329795-682267.jpg

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ "σοκαρίστηκε" από τα σχόλια που έκανε ο Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ κατά των Κινέζων, των γυναικών και του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, όμως είναι πεπεισμένος ότι οι δηλώσεις αυτές δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές απόψεις του.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Soir ο Γιούνκερ σχολίασε τον χαρακτηρισμό "σχιστομάτηδες" του Έτινγκερ για τους Κινέζους, τον αστεϊσμό του για τον "υποχρεωτικό γάμο των ομοφυλόφιλων" και τις επικρίσεις του για την απόφαση της Βαλονίας να μπλοκάρει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (Ceta).

"Ένας Επίτροπος δεν μπορεί να έχει τέτοιες απόψεις. Του είπα ότι έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από εκείνους που αισθάνθηκαν ότι στοχοποιήθηκαν" δήλωσε ο Γιούνκερ.

Ο Έτινγκερ ζήτησε συγγνώμη την Πέμπτη, λέγοντας ότι αντιλήφθηκε ότι τα σχόλιά του "πλήγωσαν" κάποιους ανθρώπους. Όμως το μεγάλο διάστημα που είχε περάσει στο μεταξύ απειλούσε να θέσει σε κίνδυνο τους εμπορικούς δεσμούς της ΕΕ με την Κίνα. Η "στροφή" του Γερμανού Επιτρόπου Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας έγινε μία ημέρα αφότου το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε τις δηλώσεις του υποστηρίζοντας ότι αντικατοπτρίζουν ένα "δυσνόητο αίσθημα ανωτερότητας" των Δυτικών πολιτικών.

Ο 63χρονος Έτινγκερ παραδέχτηκε ότι οι δηλώσεις που έκανε στις 25 Οκτωβρίου ήταν "κάπως απρόσεκτες".

Ο Γιούνκερ είπε ότι πληροφορήθηκε τα σχόλια αυτά μόλις την Τετάρτη το βράδυ αλλά σε μια συζήτηση που είχε με τον Έτινγκερ πείστηκε ότι δεν αντιπροσώπευαν τις πραγματικές απόψεις του αλλά ότι αντιθέτως και οι δύο "συμμερίζονται την ίδια γνώμη".

"Ειλικρινά πιστεύω ότι αυτά τα σχόλια δεν αποδίδουν τις απόψεις του. Είναι ένας φιλελεύθερος άνθρωπος όσον αφορά τα κοινωνικά ζητήματα και για αυτό αιφνιδιάστηκα", δήλωσε στη συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα.

Την περασμένη Παρασκευή, πριν γίνουν ευρέως γνωστά τα σχόλια του Έτινγκερ, ο Γιούνκερ του έδωσε προαγωγή, διορίζοντάς τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αρμόδιο για τον προϋπολογισμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ