Κοσμος

Με drone σε Αματρίτσε κι Αρκουάτα ντελ Τρόντο: Στις πόλεις που σβήστηκαν από τον χάρτη (εικόνες, video)

Μόνο μπάζα υπάρχουν εκεί που έστεκαν γραφικά μεσαιωνικά κτίρια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329118-680548.jpg
EPA/ITALIAN FIRE FIGHTERS

100.000 άνθρωποι στην Κεντρική Ιταλία έχουν μείνει επί της ουσίας χωρίς στέγη από τη συνεχή σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στην περιοχή από τις 24 Αυγούστου, εκ των οποίων οι 25.000 είναι μόνο από την περιφέρεια Μάρκε.

Drone της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας και κάμερα της εφημερίδας «Repubblica» που τράβηξαν εικόνες από τις κωμοπόλεις Αματρίτσε και Αρκουάτα ντελ Τρόντο, πόλεις που μέτρησαν και τους περισσότερους νεκρούς στον σεισμό του Αυγούστου, αποτυπώνουν την καταστροφή που άφησε πίσω του το πέρασμα του Εγκέλαδου στις 24 Αυγούστου, στις 26 Οκτωβρίου και στις 30 Οκτωβρίου. Εκεί που μέχρι και το καλοκαίρι έστεκαν πανέμορφα, μεσαιωνικά και νεοκλασικά κτίρια, τώρα υπάρχουν μόνο μπάζα, σκόνη και καπνός και τίποτα δεν θυμίζει τα γραφικά χωριά – πόλους έλξης τουριστών στην κεντρική Ιταλία.

Στην Αρκουάτα ντελ Τρόντο εκτός από τα σπίτια και τα δημόσια κτίρια που είτε έχουν καταρρεύσει είτε οι ζημιές που έχουν υποστεί είναι ανεπανόρθωτες, αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη θλίψη είναι οι καταστροφές που υπέστη το κάστρο της πόλης και σύμβολο της περιφέρειας Μάρκε το Καστέλο ντι Αρκουάτα.

Στην Αματρίτσε, οι εναέριες εικόνες μοιάζουν με εικόνες από χωριό που έχει υποστεί πολλαπλούς βομβαρδισμούς. Το μόνο που στέκει όρθιο είναι το ρολόι, καθώς τα όποια κτίρια είχαν περάσει με επιτυχία τους σκοπέλους των σεισμών της 24ης Αυγούστου και της 26ης Οκτωβρίου, την Κυριακή δέχθηκαν το τελειωτικό χτύπημα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, από το πρωί της Κυριακής, οπότε και σημειώθηκε στις 7.40-τοπική ώρα (8.40 – ώρα Ελλάδος) ο ισχυρός σεισμός των 6,5 Ρίχτερ έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 200 σεισμοί κοντά στα 4 Ρίχτερ, με πολλούς εξ αυτών άνω των 4,5 Ρίχτερ.

Οι κάτοικοι είτε μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε ασφαλείς περιοχές όπου και πέρασαν τη νύχτα ή είτε κοιμήθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους. Οι περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια, που επλήγησαν την Κυριακή από τον σεισμό, ζήτησαν τη βοήθεια των κοντινών περιοχών Αμπρούτσο και Εμίλια Ρομάνια, για τη φιλοξενία των αστέγων. Το κυριότερο, ωστόσο, θετικό στοιχείο της ημέρας είναι ότι δεν υπάρχει κανένας αγνοούμενος και κανένας νεκρός. Οι τραυματίες είναι 20, αλλά κανείς τους, ευτυχώς, δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

 «Δεν θέλουμε να εκτοπίσουμε κανέναν, αλλά απλώς να εγγυηθούμε στους ανθρώπους αυτούς ότι θα μπορέσουν να περάσουν μια ήρεμη νύχτα», δήλωσε Βάσκο Ερράνι αργά τη νύχτα της Κυριακής, ο οποίος ορίσθηκε από την κυβέρνηση Ρέντσι ειδικός επίτροπος για την ανοικοδόμηση, μετά τον σεισμό της 24ης Αυγούστου στην Αματρίτσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε 15.000 κατοικίες, ενώ στην πόλη Νόρτσια, με αμέτρητες καταρρεύσεις στο ιστορικό κέντρο, υπάρχει πρόβλημα και στο δίκτυο ύδρευσης.

άστεγοι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ