Κοσμος

Πρέτσι: Το χωριό που «κατάπιε» ο Εγκέλαδος (video)

Στην απαγορευμένη ζώνη του ισχυρότερου σεισμού των τελευταίων 36 ετών - Πάνω από 100.000 οι άστεγοι

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό από το 1980. Ο ισχυρός σεισμός των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίτερ που έπληξε την Ιταλία το πρωί της Κυριακής άφησε πίσω του περισσότερους από 20 τραυματίες - εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, πάνω από 100.000 αστέγους και ισοπεδωμένες κωμοπόλεις και χωριά. Σημειώνεται ότι μετά τις 7 το βράδυ, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασιας ανακοινωσε πως δεν υπάρχουν άλλοι εγκλωβισμένοι ή αγνοούμενοι και ότι έχουν διασωθεί όλοι.

Η Νόρσια δεν άντεξε τα χτυπήματα της 24ης Αυγούστου, της 26ης Οκτωβρίου και της 30ής Οκτωβρίου και στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα ιστορικά της μεσαιωνικά και νεοκλασικά κτίρια είτε έχουν καταρρεύσει είτε είναι ακατάλληλα.

Η κάμερα της ιταλικής εφημερίδας Repubblica έκανε ένα οδοιπορικό στην «κόκκινη ζώνη», στη ζώνη δηλαδή που απαγορεύεται η είσοδος και η κυκλοφορία των πολιτών, καθώς ανά πάσα ώρα και στιγμή, ελλοχεύει ο κίνδυνος της κατάρρευσης κτιρίων ή της κατολίσθησης.

Πρόκειται για το χωριό Πρέτσι, οι κάτοικοι του οποίου το χαρακτηρίζον «χωριό-φάντασμαα». Η κυκλοφορία σε αυτό απαγορεύτηκε ήδη από τον σεισμό της Τετάρτης και αυτός είναι ένας από τους λόγους που την Κυριακή, η Ιταλία δεν θρήνησε κι άλλα θύματα, καθώς οι καταστροφές από τα απανωτά πλήγματα του Εγκέλαδου έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές κι έχουν ισοπεδώσει σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε όλες τις εξελίξεις από τον ισχυρό σεισμό