Κοσμος

Στο έλεος του Εγκέλαδου η κεντρική Ιταλία: Νέος ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ (εικόνες, video)

Δραματικές οι μαρτυρίες των κατοίκων: «Είδα την κόλαση»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329078-680442.jpg
Twitter

Στο έλεος του Εγκέλαδου βρίσκεται από τις 24 Αυγούστου η Ιταλία, οπότε και το πέρασμα του Εγκέλαδου από τα κεντρικά της χώρας άφησε πίσω του 298 νεκρούς. Την Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου, το διπλό χτύπημά του είχε ως απολογισμό έναν νεκρό από ανακοπή καρδιάς.

Σήμερα, στις 7.40 το πρωί -τοπική ώρα (8.40 - ώρα Ελλάδος), σεισμική δόνηση μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ σημειώθηκε και πάλι στην κεντρική Ιταλία. Αρχικά, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο εκτίμησε πως η δόνηση ήταν της τάξης των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο, το Αμερικανικό ανέβαζε το μέγεθος πολύ πιο πάνω, στα 7,2 Ρίχτερ. Ωστόσο, οι Ιταλοί επιστήμονες τον εκτίμησαν στα 6,1 Ρίχτερ. Τελικά, οι σεισμολόγοι κατέληξαν πως ο νέος ισχυρός σεισμός που συντάραξε την Ιταλία το πρωί της Κυριακής, ήταν μεγέθους 6,5 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο τοποθετείται πολύ κοντά στην Περούτζια και συγκεκριμένα 125 χλμ Βορειοανατολικά της Ρώμης, 65 χιλιόμετρα Βόρεια της Άκουιλα,  35 χιλιόμετρα Δυτικά του Ασκόλι Πιτσένο και 25 χιλιόμετρα Βόρεια του Μαλτινιάνο. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Repubblica, το επίκεντρο ήταν μεταξύ των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε, των περιφερειών δηλαδή που χτυπήθηκαν από τις δονήσεις του Αυγούστου και της περασμπένης Τετάρτης. Το εστιακό του βάθος εντοπίζεται μόλις στα 10 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι η σεισμική ακολουθία είναι έντονη, με τους σεισμογράφους να καταγράφουν περί τους 6 σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ. Συγκεκριμένα, τέσσερα λεπτά μετά την πρώτη δόνηση, ακολούθησε κι άλλη, μεγέθους 4,6 Ρίχτερ, ενώ ακριβώς 20 λεπτά μετά (σ.σ. την πρώτη) σημειώθηκε κι άλλος σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ. Δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ καταγράφηκε 33 λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό. Στις 8.34 - τοπική ώρα (9.34 - ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε σεισμός 4 Ρίχτερ, ενώ στις 9.36 - τοπική ώρα (10.36 - ώρα Ελλάδος) 4,7 Ρίχτερ.

Ο σεισμός σκόρπισε τον πανικό ακόμη και στη Ρώμη, με τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους ανάστατος. Σύμφωνα πάντως με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, δεν υπάρχουν θύματα, παρά μόνο 10 τραυματίες, ενώ έχουν καταρρεύσει πολλά κτίρια.

Είδα την κόλαση

Δραματικές είναι οι μαρτυρίες κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος της Ουσιτά Μάρκο Ρινάλντι είπε: «Καταστράφηκαν όλα. Βλέπω κολόνες από καπνό. Είναι  μία καταστροφή., μια καταστροφή. Κοιμήθηκα στο αυτοκίνητο. Είδα την κόλαση».

Ο δήμαρχος του Καστελσαντάντζελο, Μάουρο Φαλκούτσι δήλωσε: «Βρίσκομαι στο Φάνο όπου και ζω, αλλά μου είπαν ότι όλα έχουν καταρρεύσει, ότι είναι μια καταστροφή! Η γη έχει ανοίξει στα δύο, υπάρχει παντού καπνός, μια καταστροφή».

Ενδεικτικές οι εικόνες από δρόμο στην Ουσιτά που έχει ανοίξει στα δύο:

Δρόμος στην Ουσιτά έχει κοπεί στα δύο - EPA/MASSIMO PERCOSS

Δρόμος στην Ουσιτά έχει κοπεί στα δύο - EPA/MASSIMO PERCOSS

Ενδεικτικές της καταστροφής είναι οι εικόνες από το πριν και το μετά του χωριού Αρκουάτα ντελ Τρόντο:

Καταστράφηκε ο καθεδρικός της Νόρσια:

Καταστράφηκε ο καθεδρικός της Νόρσια

Εικόνες από τη Rai λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό:

Στη Νόρσια, τουρίστες και κάτοικοι συγκεντρώνονται στην πλατεία της πόλης, ενώ οι πυροσβέστες εκτιμούν τις ζημιές:

Καλόγριες από τη Νόρσια τη στιγμή που της βγάζουν πυροσβέστες από τον καθεδρικό:

Εικόνα από το Τολεντίνο στη Μάρκε, λίγα λεπτά μετά τον σεισμό:

Το επίκεντρο της δόνησης:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ