Κοσμος

Έβαλαν χειροπέδες στο «Κορίτσι του Αφγανιστάν» με τα πράσινα μάτια (video)

Η Σαρμπάτ Γκούλα στο εξώφυλλο του National Geographic το 1984 έγινε το σύμβολο του λαού της  

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328766-679797.jpg

Συνελήφθη στο Πακιστάν το «Κορίτσι του Αφγανιστάν» με τα υπέροχα διεισδυτικά πράσινα μάτια. Πριν από τρεις δεκαετίες και πλέον αυτό το κορίτσι βρέθηκε στο εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού National Geographic για να δείξει στον δυτικό κόσμο τον ξεριζωμό των Αφγανών κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στη σοβιετική κατοχή του Αφγανιστάν.

Από το 1984 έως σήμερα η φωτογραφία της Σαρμπάτ Γκούλα παραμένει η πιο εμβληματική και διάσημη του έγκριτου περιοδικού. Είχε τραβηχτεί σε έναν καταυλισμό Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν από τον Αμερικανό φωτορεπόρτερ Στιβ ΜακΚάρι.

«Κορίτσι του Αφγανιστάν»

Η Γκούλα συνελήφθη από τις πακιστανικές αρχές «για κατοχή πλαστής ταυτότητας», όπως ανέφερε ο Σαχίντ Ιλίας, ένας υπεύθυνος της Nadra, της εθνικής αρχής δεδομένων μητρώου. Πριν από δύο χρόνια η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών (FIA) του Πακιστάν είχε ξεκινήσει έρευνες στην Πεσάβαρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χιμπέρ Παχτούνκουα που συνορεύει με το Αφγανιστάν. Ο Ιλίας είπε ότι η FIA αναζητά τρεις αξιωματούχους της Nadra που φέρονται ότι παρέδωσαν την πλαστή ταυτότητα στην Γκούλα και οι οποίοι εξαφανίστηκαν όταν αποκαλύφθηκε η απάτη.

Στην περίπτωση που κριθεί ένοχη, η Γκούλα μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 7-14 ετών και σε καταβολή προστίμου ύψους 3-5.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους, η Σαρμπάτ Γκούλα είχε υποβάλει αίτημα για έκδοση ταυτότητας στην Πεσάβαρ, τον Απρίλιο του 2014. Είχε δηλώσει τότε ότι το όνομά της ήταν Σαρμπάτ Μπίμπι. Χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πακιστανικές ταυτότητες, μολονότι το σύστημα έκδοσής τους είναι μηχανογραφημένο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ