Κοσμος

Μείζον Λονδίνο: Γκρεμίζουν συνοικίες και χωριό

Για να μεγαλώσει το Χίθροου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την επέκταση του αεροδρομίου Χίθρου ισοπεδώνοντας σπίτια και το χωριό Χάρμοντσγουορθ στο μείζον Δυτικό Λονδίνο αποφάσισε χτες η βρετανική κυβέρνηση, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις, σ΄ένα θέμα που ταλανίζει τη Βρετανία εδώ και 25 χρόνια. 

Λεπτομερέστερα, η απόφαση που πάρθηκε θα δημουργήσει έναν τρίτο αεροδιάδρομο στο ήδη μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης (75 εκ. επιβάτες / χρόνο), διευκολύνοντας την επιβατική και εμπορική κίνηση και αντισταθμίζοντας κάπως το Brexit. Το πρότζεκτ θα δώσει 77.000 θέσεις εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,75%, αλλά θα έχει κόστος κατασκευής τουλάχιστον 18,5 δισ. στερλίνες, θα λειτουργήσει το 2015 το νωρίτερο, θα αυξήσει κατά πολύ μόλυνση - ηχορύπανση και -κυρίως- θα εξαφανίσει τις κατοικίες χιλιάδων ανθρώπων, με αποζημίωση που θα φτάσει τουλάχιστον 2,6 δισ. στερλίνες.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μπόρις Τζόνσον, που εκλέγεται κοντά στο Χίθροου, διαφωνεί, όπως και ο δήμαρχος Λονδίνου κ. Σαντίκ Καν. Διαφώνησε επίσης και παραιτήθηκε από την έδρα του ο συντηρητικός βουλευτής κ. Ζακ Γκόλντσμιθ, πρώην υποψήφιος δήμαρχος Λονδίνου. Από τις αρχές του Οκτώβρη, όσο το θέμα "ψηνόταν", είχαν αρχίσει  έντονες διαμαρτυρίες (φωτογραφία). 

Η ψηφοφορία για την έγκριση του σχεδίου στη Βουλή δεν αναμένετα εύκολη για την πρωθυπουργό κ. Τερέζα Μέι, που κάποτε ήταν κι αυτή αντίθετη στην επέκταση του Χίθροου.