Κοσμος

Όταν σε έχουν βιάσει και κανείς δεν σε πιστεύει

Η Άμπι έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει ένα θύμα βιασμού, αλλά αυτό δεν είναι πάντα αρκετό  

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όταν μια φοιτήτρια του πανεπιστημίου της Μινεσότα έπεσε θύμα άγριου βιασμού πίστευε πως θα αρκούσε η καταγγελία της επίθεσης στην αστυνομία για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του βιαστή της. Δεν αρκούσε.

Η Άμπι Χόνολντ αποφάσισε να παραιτηθεί τους δικαιώματός της στην ανωνυμία και να βγει δημόσια να μιλήσει για τη δοκιμασία που έζησε και για τα τραγικά χαμηλά ποσοστά καταδίκης σε περιπτώσεις βιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκείνο το βράδυ η Άμπι είχε πάει σε ένα υπαίθριο φοιτητικό πάρτι. Στα επονομαζόμενα tailgate πάρτι οι φοιτητές με πεντάθυρα αυτοκίνητα μετατρέπουν τα πορτμπαγκάζ σε μπαρ και μπάρμπεκιου. Ο συμφοιτητής της Άμπι, Ντάνιελ Ντριλ-Μέλουμ πρόσεξε πως το ποτήρι της ήταν άδειο. Της πρότεινε να πάνε στο διαμέρισμά του που ήταν κοντά για να προμηθευτούν με αλκοόλ. Η Άμπι δήλωσε στην εφημερίδα Star Tribune πως ένιωθε ασφαλής με τον Ντάνιελ, διότι ένας κοινός τους φίλος, της είχε πει πως είναι γκέι.

Στο διαμέρισμα ο Ντάνιελ τσέκαρε στα γρήγορα ότι έλειπαν οι συγκάτοικοι και μετά πρόσφερε στην Άμπι ένα σφηνάκι. Η Χόνολντ έχασε τις αισθήσεις της, λιποθύμησε και όταν άνοιξε τα μάτια της διαπίστωσε πως ήταν γυμνή. Παρακάλεσε τον συμφοιτητή της να την αφήσει να επιστρέψει στο πάρτι. Την βίασε δύο φορές και την άφησε να φύγει μετά από 40 λεπτά.

Τι έκανε η Άμπι;

Έφυγε από το διαμέρισμα τρέχοντας και αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία. Ο Ντιλ-Μέλουμ συνελήφθη. Η ιατρική εξέταση, οι μελανιές, εκδορές, οι πληγές στο στόμα επιβεβαίωναν τον βιασμό της Άμπι. Η γιατρός που την εξέτασε είπε ότι τα τραύματά της είναι από τα χειρότερα που έχει δει. «Τον παρακαλούσα να με αφήσει να φύγω. Φώναζα συνέχεια: 'σε παρακαλώ άσε με να φύγω», είπε η Χόνολντ στην αστυνομία. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα ο Ντριλ-Μέλουμ αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορία. Πώς αφέθηκε ελεύθερος; Ένας φίλος του ηχογράφησε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το θύμα μετά το βιασμό. Η ηχογράφηση έγινε εν αγνοία της με την πρόφαση πως ήθελε να ακούσει τη δική της εκδοχή της ιστορίας. Η Άμπι παράκουσε μια ερώτηση, η οποία ήταν αρκετή για να ξελασπώσει τον Ντριλ-Μέλουμ.

Ο διάλογος

Συγκάτοικος: Μάλιστα και μετά κάνατε συναινετικό σεξ;

Χόνολντ: Ναι.

Συγκάτοικος: Το κάνατε;

Χόνολντ: Ναι.

Η φοιτήτρια είπε ότι δεν άκουσε τη λέξη συναινετικό. Ο Ντάνιελ Ντριλ-Μέλουμ δεν κατηγορήθηκε ποτέ, ενώ το πανεπιστήμιο τού απαγόρευσε την είσοδο στους χώρους του μέχρι το 2025. Αυτή ήταν η τιμωρία του.

«Μην εμπιστεύεστε την αστυνομία όταν ο βιαστής σας είναι ένα λευκό, πλουσιόπαιδο που μπορεί να πληρώνει ακριβούς δικηγόρους», έγραψε η Χόνολντ στη σελίδα της στο Facebook. Η φοιτήτρια και θύμα βιασμού παράτησε τις σπουδές, είχε τάσεις αυτοκτονίας και εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική, όπου διεγνώσθη με μετατραυματικό στρες.

Δύο χρόνια μετά το βιασμό της Χόνολντ, ο Ντριλ-Μέλουμ συνελήφθη ενώ επρόκειτο να ταξιδέψει από τις ΗΠΑ στην Αυστραλία για το γάμο της αδελφής του. Δύο νέα θύματά του αποφάσισαν να μιλήσουν δημόσια και να τον οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση και το μητρώο του δεν θα «καθαρίσει» ποτέ, θα δηλώνεται ως δράστης σεξουαλικών εγκλημάτων για το υπόλοιπο της ζωής του.