Κοσμος

Οι 3 αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό

Τι ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328213-678211.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Το προσφυγικό ήταν το αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής των 28 ηγετών της ΕΕ των οποίων οι αποφάσεις κινούνται στους 3 εξής άξονες:

  1. Την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων,
  2. τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης κυρίως από την Αφρική και
  3. την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το τέλος της συνεδρίασης αργά το βράδυ της Πέμπτης, ανέφερε πως το επίκεντρο της συζήτησης των «28» για το μεταναστευτικό ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής με στόχο τη μείωση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στην Ιταλία.

Πρόσθεσε επίσης πως όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων θα μπορεί να επιτρέψει στο μέλλον την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.

Ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε μάλιστα πως κυριάρχησε η αντίληψη ότι δεν μπορεί να υπάρχει «αλληλεγγύη κατ' επιλογή», αλλά «αποτελεσματική αλληλεγγύη». Αυτό άλλωστε ήταν και το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής, ο οποίος ζήτησε «αποτελεσματική» αλληλεγγύη στο προσφυγικό, έναντι «ευέλικτης» ή «κατ' επιλογήν» αλληλεγγύης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της Ευρώπης στο προσφυγικό». Σημειώνεται δε, ότι σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν υλοποιηθεί μόνο 5.200.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την πρώτη συμμετοχή της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στη Σύνοδο Κορυφής και κατά πόσο μπορεί να έχει λόγο σε ζητήματα που αφορούν την Ένωση, ανέφερε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμα μέλος της ΕΕ και πως έχει «δικαίωμα και υποχρέωση» να συμμετάσχει στις συζητήσεις που αφορούν τη διαμόρφωση στρατηγικής.

Δεν παρέλειψε πάντως να σχολιάσει ότι θα ήταν ευτυχής, εάν το Brexit ήταν αναστρέψιμο, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό είναι στα χέρια της Βρετανίας και πως η ΕΕ εμμένει στη θέση της ότι δε θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν από την επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 50.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ