Κοσμος

Σοκάρει η εν ψυχρώ δολοφονία δικαστή του βαρόνου «Ελ Τσάπο»

Με μία σφαίρα στο κεφάλι την ώρα που έκανε τζόκινγκ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ δικαστής, ο οποίος προήδρευε σε αρκετές υποθέσεις σε βάρος βαρόνων των ναρκωτικών του Μεξικού, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο διαβόητος «νονός» Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν. Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή που 37χρονος δικαστής Βισέντε Μπερμούντες Ζακαρίας έκανε τζόκινγκ και ένας άντρας αγνώστων στοιχείων τον πλησίασε από πίσω και τον εκτέλεσε εξ επαφής με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Η δολοφονία συνέβη έξω από το σπίτι του δικαστή.

Ο Ζακαρίας έγινε δικαστής το 2013 και υπηρετούσε στο τμήμα εφέσεων.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένα Νιέτο,  δεσμεύτηκε ότι η έρευνα που θα ακολουθήσει, θα αποκαλύψει τον δράστη του αποτρόπαιου αυτού φονικού. Πρόσθεσε ότι παραμένει άγνωστο το κίνητρο της δολοφονίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονηθέντος 37χρονου δικαστή.

Ήταν από τους δικαστές που είχε έρθει πολλές φορές αντιμέτωπος με τους δικηγόρους του «Ελ Τσάπο». Ο βαρόνος του καρτέλ Σιναλόα συνελήφθη στις ΗΠΑ και εκτίει ποινή φυλάκισης στο Μεξικό. Ο ίδιος δικαστής είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τον Μιγκέλ Τρεβίνο τον στενό συνεργάτη του καρτέλ των Ζέτας. Και αυτός είναι σήμερα τρόφιμος φυλακής υψίστης ασφαλείας στο Μεξικό.