Κοσμος

Μάχη της Μοσούλης: Οι ασπίδες των αμάχων, τα χημικά και η γραμμή επίθεσης εναντίον του ISIS (εικόνες)

Πρώτο επιβεβαιωμένο κύμα προσφύγων από το Ιράκ προς την Συρία 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mosul Offensive: On the frontline with Kurdish forces - BBC News

Έως και 900 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ και διέσχισαν τα σύνορα για να περάσουν στη γειτονική Συρία. Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κύμα προσφύγων αμάχων από την ημέρα που η κυβέρνηση του Ιράκ αποφάσισε να απελευθερώσει την Μοσούλη από το επονομαζόμενο Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Μέσα στην υπό πολιορκία Μοσούλη εκτιμάται ότι ζουν 1,5 εκατομμύριο πολίτες και έως και 5.000 μαχητές του ISIS.

Μάχη της Μοσούλης

Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επιβεβαίωσε ότι οι εκατοντάδες άμαχοι που απέδρασαν από την Μοσούλη βρίσκονται ήδη σε προσφυγικό καταυλισμό στη Συρία.

Η μετακίνηση τόσου μεγάλου αριθμού αμάχων από τη Μοσούλη προς τη Συρία δείχνει ότι το ISIS δεν είναι σε θέση να ελέγξει την κατάσταση. Παράλληλα υπάρχει ένας προβληματισμός καθώς τζιχαντιστές του ISIS θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ίδια οδό διαφυγής με τους αμάχους.

Μάχη της Μοσούλης

Πεντάγωνο: Πιθανή η χρήση χημικών

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου εκτίμησε ότι είναι πιθανή η χρήση ανεπεξέργαστων χημικών όπλων από το Ισλαμικό Κράτος. Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκφράζει το φόβο πως οι τζιχαντιστές θα χρησιμοποιήσουν άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες κατά της επίθεσης των ιρακινών δυνάμεων. Ο Αμερικανός καπετάνιος του Πολεμικού Ναυτικού Τζεφ Ντέιβις δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να περισυλλέγουν σε τακτικά διαστήματα υπολείμματα όλμων για να τα εξετάσουν για χημικά στοιχεία, δεδομένης της χρήσης από το ISIS τους προηγούμενους μήνες δραστικής χημικής ουσίας, παράγωγου της μουστάρδας.

Μάχη της Μοσούλης

Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι αμερικανικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν την παρουσία ενός παραγώγου θείου και μουστάρδας σε θραύσματα πυρομαχικών του Ισλαμικού Κράτους στις 5 Οκτωβρίου.

Έως και δύο μήνες η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης

Οι ιρακινές δυνάμεις θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να φτάσουν προ των πυλών της Μοσούλης, ενώ η μάχη για την απελευθέρωσης της πόλης θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες. Αυτά δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο αντισυνταγματάρχης των ιρακινοκουρδικών δυνάμεων Πεσμέργκα, Σιρουάν Μπαρτζανί.

Μάχη της Μοσούλης

Ο αντισυνταγματάρχης ανέφερε ότι οι δυνάμεις πλησιάζουν τη Μοσούλη απελευθερώνοντας το ένα χωριό μετά το άλλο στην κοιλάδα Νινεβέ από τα ανατολικά και ότι οι ιρακινές δυνάμεις μαζί με τους σιίτες μαχητές κινούνται από τη Βαγδάτη προς τη Μοσούλη.

«Εκτιμώ ότι οι μάχες εντός της Μοσούλης θα κρατήσουν δύο μήνες. Ωστόσο, ο καιρός είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να αλλάξει όλη την εκστρατεία» είπε ο Μπαρτζανί.

Μάχη της Μοσούλης

Η Μάχη της Μοσούλης σε αριθμούς

700.000 έως 1 εκ. άμαχοι

3.000 έως 5.000 μαχητές του ISIS

25.000 στρατιώτες για την ανακατάληψη της πόλης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ