Κοσμος

ΕΕ- Αφγανιστάν: Συμφωνία επαναπατρισμού μεταναστών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326413-673806.jpg

«Καταρχήν συμφωνία» με το Αφγανιστάν για τον επαναπατρισμό Αφγανών μεταναστών -των οποίων η αίτηση χορήγησης ασύλου υπό το καθεστώς του π΄ροσφυγα- έχει απορριφτεί, ανακοίνωσε χτες Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το σχετικό πρωτόκολλο είχε εγκριθεί την περασμένη Πέμπτη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά ανακοινώθηκε  προτού ξεκινήσει η διεθνής σύνοδος δωρητών για το Αφγανιστάν σήμερα Τρίτη, στις Βρυξέλλες.

Λεπτομερέστερα:

·    Το Αφγανιστάν θα χρηματοδοτηθεί από δωρητές για να διευκολύνει τον επαναπατρισμό υπηκόων του «αφού όλες οι διαδικασίες μη παροχής ασύλου εξαντληθούν»

·    «Εξετάζεται η πιθανότητα να κατασκευαστεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ένας τερματικός σταθμός αφιερωμένος στις επιστροφές»

·    Οι Αφγανοί που θα επαναπατρίζονται παρά τη θέλησή τους θα είναι «50 ανά πτήση τους πρώτους έξι μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας» 

·    Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες λένε ότι στόχος είναι ο  επαναπατρισμός 80.000 Αφγανών, αλλά η ΕΕ διαψέυδει το νούμερο. 

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 180.000 Αφγανοί ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ-  η δεύτερη χώρα προέλευσης μετά τη Συρία. 

(Σ.Σ. Πρόκειται για «καταρχήν» δέσμευση, επειδή η υλοποίηση της συμφωνίας  επαναπατρισμού ανθρώπων που δεν το θέλουν, είναι αρκετά αμφίβολη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ