Κοσμος

Μεγάλη ήττα για την ειρήνη στην Κολομβία

Οι πολίτες απέρριψαν την ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες της Farc

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326277-673442.jpg
EPA/LEONARDO MUNOZ

Οι πολίτες της Κολομβίας απέρριψαν την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία της κυβέρνησης με τους αντάρτες της Farc, η οποία έβαζε τους τίτλους τέλος σε έναν πόλεμο 52 ετών με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Το 50,24% των ψηφοφόρων δεν επικύρωσε τη συμφωνία που υπέγραψε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σαντός με τον επικεφαλής των αριστερών ανταρτών, Τιμολέον Χιμένες.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας δήλωσε ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την προσπάθεια για την επίτευξη μιας νέας ειρηνευτικής συμφωνίας. Τόνισε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν απειλεί τη σταθερότητα της χώρας. «Δεν θα καταθέσω τα όπλα», είπε χαρακτηριστικά ο Σάντος, «θα συνεχίσω να αναζητώ μια συμφωνία για την ειρήνη μέχρι το τέλος της θητείας μου γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλίσω ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη χώρα για τα παιδιά μας», συμπλήρωσε.

Κολομβία

Οι αντάρτες συμφώνησαν να καταθέσουν τα όπλα μετά από έναν πόλεμο 52 ετών. Ωστόσο, οι επικριτές της συμφωνίας υποστηρίζουν ότι η Farc αντιμετωπίστηκε με υπερβολική επιείκεια τη στιγμή που η Ουάσινγκτον ακόμη την θεωρεί μια τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Σάντος διαβεβαίωσε ότι η κατάπαυση του πυρός θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. Το 49,8% των Κολομβιανών επικύρωσε τη συμφωνία, η οποία κρίθηκε από μια διαφορά 63.000 ψήφων από το σύνολο των 13 εκατομμυρίων ψηφισάντων.

Κολομβία

Ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, και επικεφαλής της εκστρατείας του «όχι» δήλωσε ότι η ειρηνευτική συμφωνία επιδέχεται πολλών διορθώσεων. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ