Κοσμος

Γαλλικό σχέδιο για τη Συρία στον ΟΗΕ

Για μια νέα εκεχειρία 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326185-673294.jpg

Μία ακόμα ευκαιρία για ειρήνη στη Συρία, μετά την απόφαση των πέντε μόνιμων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα) να συζητήσουν το σχέδιο της Γαλλίας. Το Παρίσι ευελπιστεί το σχέδιο αυτό να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το γαλλικό κείμενο επικεντρώνεται στο Χαλέπι και καλεί σε νέα εκεχειρία βάσει της αμερικανορωσικής συμφωνίας της 9ης Σεπτεμβρίου, ώστε να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό που βρίσκεται στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες της πόλης, η οποία βομβαρδίζεται ανηλεώς από τις συριακές και ρωσικές δυνάμεις.  

Προβλέπει παράλληλα έναν «μηχανισμό επιτήρησης» της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός με τη συμμετοχή πολλών χωρών μελών της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ), η οποία συστάθηκε το φθινόπωρο του 2015 στη Βιέννη και αποτελείται από 17 κράτη και τρεις πολυμερείς οργανισμούς, που υποστηρίζουν τόσο τη συριακή αντιπολίτευση όσο και το καθεστώς της Δαμασκού.

Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επικρίνουν τη Ρωσία για τη συμμετοχή της στους βομβαρδισμούς, ενώ Μόσχα και Ουάσιγκτον αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση της εκεχειρίας. Οι ΗΠΑ, μετά την απειλή ότι θα διακόψουν πλήρως τον διπλωματικό διάλογο με τη Ρωσία για τη Συρία, ανακοίνωσαν ότι οι συνομιλίες βρίσκονται «στην εντατική» αλλά δεν είναι νεκρές. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών είχαν επαφές τις τρεις τελευταίες ημέρες, χωρίς όμως να ανακοινωθεί κάποια ουσιαστική εξέλιξη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ