Κοσμος

Κομισιόν: Σε επαφή με την κυβέρνηση για την κατάσταση στην Λέσβο

Έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι ελληνικές αρχές διαβεβαιώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η κατάσταση στη Λέσβο είναι πλέον υπό έλεγχο, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό. 

«Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες μας ενημέρωσαν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και οι περισσότεροι από τους μετανάστες έχουν επιστρέψει στο hot spot, όπου γίνονται προσπάθειες να επισκευαστούν οι όποιες ζημιές», σημείωσε η κ. Μερτό και πρόσθεσε πως η Επιτροπή συνεχίζει να παρέχει πλήρη βοήθεια στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την κοινοτική αξιωματούχο οι ελληνικές αρχές μεταφέρουν τα ασυνόδευτα ανήλικα σε ξεχωριστά κέντρα για την αποσυμφόρηση των καταυλισμών φιλοξενίας. Παράλληλα προωθούνται προς την ενδοχώρα, όσοι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στις 20 Μαρτίου.

Σε ερώτηση για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για την προσφυγική κρίση η Νατάσα Μπερτό είπε: «Βοηθούμε τις ελληνικές αρχές να βελτιώσουν τη διαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων, προκειμένου να γίνεται πιο αποτελεσματική χρήση τους» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως η Κομισιόν αναμένεται να στείλει έναν εμπειρογνώμονα ο οποίος θα παράσχει τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εν λόγω κεφαλαίων.